przepis na brownies

Przepis – brownie z malinami

Brownie z malinami to moje ulubione połączenie czekolady i owoców. Smakuje nawet tym, co deklarowali niechęć do ciast tego typu. Słodko-gorzkie (kakao) połączenie z orzeźwiającą nutką malin. Idealne. I bardzo proste. Z niedowierzaniem przyznaję – im mniej cukru pochłaniam, tym mniej mnie do niego ciągnie.  Już prawie zapomniałam, jak smakuje czekolada!

Brownie z malinami

 

Składniki na dwie keksówki 21 x 8cm:
  • 200g masła
  • 200g czekolady gorzkiej (im więcej kakao, tym lepiej)
  • 200g mąki pszennej
  • 200g cukru
  • 4 jajka
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 300g malin (użyłam mrożonych)
brownies przepis
brownie z malinami przepis

brownie z malinami

 

Przygotowanie:

 

1. Na małym ogniu rozpuść masło z czekoladą, ostudź.
2. Wszystkie pozostałe składniki (poza malinami) zmiksuj z rozpuszczoną czekoladą.
3. Dodaj maliny, wymieszaj łyżką.
4. Masę przełóż do formy (powyższa ilość wystarczyła mi na dwie keksówki 8x21cm; uwaga, ciasto urośnie!)
5. Piecz w 180 stopniach przez około 25 minut (ciasto ma być lepkie w środku, więc wbijanie patyczka na nic się nie zda)
I to tyle! Najlepsze świeże, można wcinać jeszcze ciepłe. Z mlekiem, albo na grzeszny podwieczorek do kawy.. Mmmm.

 

brownie z malinami przepis

 

Wypróbowałeś mój przepis na brownie z malinami? Polub!