Co powiesz na pierniki świąteczne?
Korzenne ciasteczka do kawki i herbatki, śniadania, i do kolacji też! I w przerwie od pracy, i w trakcie jazdy samochodem. Do torebki, do plecaka.
Przed Wami moje sprawdzone, dopracowane przepisy na pierniczki. Są GENIALNE!
Wszystkie przepisy opierają się na mące pełnoziarnistej, pachną prawdziwie świątecznie i super się sprawdzą, jako mały upominek. Bierzcie i pieczcie z tego wszyscy!
Zdrowe pierniki świąteczne i ciasteczka korzenne – przepisy
Pierniki świąteczne
Najlepsze! Raz spróbujesz i przepadniesz!
Składniki na najpyszniejsze pierniki świąteczne:
- 550g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 30-40 g zdrowej przyprawy do piernika (czytajcie składy!) lub miks ulubionych przypraw korzennych
- szczypta soli
- 1 jajko
- 200g prawdziwego miodu
- 120 g masła
- kilka łyżek wody – jeśli ciasto będzie zbyt zbite
- opcjonalnie kakao, aby pierniki były ciemniejsze
Najpierw mieszamy składniki suche. W rondelku roztapiamy masło z miodem, ale uwaga, żeby nie zagotować, studzimy. Płynne składniki dodajemy do suchych, wyrabiamy masę, odstawiamy do lodówki pod przykryciem na 0,5 – 1 h.
Po tym czasie masę dzielimy na 4 części i z każdej formujemy kulę, wykrawamy pierniki. Jeśli ciasto się rozsypuje, dodajemy trochę wody i wyrabiamy, aby było elastyczne i zwarte.
Pieczemy w 180 stopniach przez 8-11 minut. Zjadamy pół blachy, drugim pół częstujemy dzieci/sąsiadów/psa i zabieramy się od razu za wyrabianie kolejnej porcji ciasta.
Co ważne – pierniki szybko miękną, więc nie musicie ich piec kilkanaście dni przed świętami, choć mocno do tego zachęcam, bo są PYSZNE!

Kakaowo – waniliowe zdrowe ciasteczka
Składniki:
- 220 g mąki orkiszowej
- 3 łyżki kakao lub karobu
- 35 g brązowego cukru
- łyżeczka pasty waniliowej lub ziarenka z laski wanilii
- łyżeczka proszku do pieczenia / sody
- szczypta soli
- 6 łyżek masła lub oleju roślinnego
- 1 łyżka miodu lub syropu z agawy
- 3-4 łyżki mleka zwykłego lub roślinnego
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce – najpierw suche, potem płynne. Ugniatamy ciasto, rozwałkowujemy na blacie podsypanym mąką na grubość pół centymetra. Wykrawamy kształty – najlepiej proste, bo ciasto jest dość kruche.
Pieczemy w temp. 175 stopni z termoobiegiem przez 12-15 minut.
Zobacz jak rozwiązałam problem małej kuchni w bloku efekt jest niesamowity!
Kruche korzenne ciasteczka zimowe
Składniki:
- 260g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 6 łyżek wody
- 1 jajko
- 120 g tłuszczu w zwartej formie np. masła lub olejku kokosowego
- 4 łyżki naturalnego miodu
- 1,5 łyżki cynamonu
- 1 łyżka imbiru mielonego
- 0,5 łyżeczki kardamonu
- opcjonalnie – odrobina gałki muszkatołowej
Wszystkie sypkie składniki dokładnie mieszamy, dodajemy tłuszcz, jajko i wodę i zagniatamy ciasto, aby miało jednolitą konsystencję. Wkładamy do lodówki pod przykryciem na 20-30 min, a następnie wałkujemy na grubość 3 – 5 mm. Wykrawamy ciasteczka.
Jeśli ciasto się rozpada, do masy trzeba dodać odrobinę wody i/lub masła. Jeśli są zbyt kleiste – mąki. Wałek i stolnicę podsypywać mąką.
Piec w 170 stopniach przez około 11-13 minut.
Ciasteczka są bardzo aromatyczne, kruche, idealne na grudzień. Na styczeń i luty też.

Moje ulubione przepisy:
Najlepsze przepis na domowy chleb z piekarnika
3 super przepisy na super zdrowe ZIELONE koktajle!
Moje propozycje na 2 kolejne pyszne koktajle
Rozgrzej się! 3 przepisy na zimowe napoje
Najlepsze na świecie brownie z malinami
Okej, to kiedy pierniczycie???
Psssst! Tylko w grudniu trwa super promocja: kup pakiet akcji klimatycznych do Photoshopa, a retro nakładki otrzymasz gratis! >>> Kliknij i dowiedz się więcej <<<
Lecę po skladniki! Ale mi smaku narobiłaś ♡
Pierniczki to część magii świąt, szczególnie takie zdobione, kolorowe, cieszące oko. Zwykle piekę je najwcześniej kilka dni przed świętami, zawsze z tego samego przepisu na pierniczki krucho-drożdżowe. Część wyrobów idzie na stół, gdzie leżą sobie na dużym talerzu i każdy kto ma ochotę może się częstować, część zostaje zawieszona na… Czytaj więcej »
mMMM pyszności
Zapisane do zrobienia. Dzięki! :)
Ooo, z chęcią popiernikuję w praktyce nowe przepisy ;) A grudzień to najlepszy czas na testowanie zdrowszych słodkości!
Hmm… aż zachciało mi się zrobić pierniki :D
mieszkam w mieście pierników, więc jeśli chodzi o święta… to chyba upiekę sernik i kruche ciasteczka a z piernikami dam sobie spokój :P
W tym roku jeszcze nie robilam, ale musze jakies ciasteczka koniecznie upiec :D
Cześć,
Ale mi smaka narobiłaś :D
Pozdrawiam,
Kasia
Fajne przepisy, zapisuję do wypróbowania:)
Daj znać potem, które są Twoje ulubione!
Ja pierniczę (:D) około tydzień przed świętami i piekarnik chodzi non stop. W tym roku spróbuje twojego waniliowego przepisu. Zobaczymy jak dobre wyjdą. <3
Koniecznie!!!! :*
Ja już w listopadzie upiekłam pierwsze pierniczki. :D Teraz zbieram się od 2 tygodni i wciąż braknie mi czasu. Muszę się wziąć za siebie. ;)
Robiłam wg pierwszego przepisu, wyszły przepyszne! Dziękuję <3
A ja sie w koncu zmobilizowalam i juz nie piernicze tak zdjec. A pierniczenie pierniczkow jak najbardziej w weekendzik. Rudziku drukuje ostatnio twoje porady, twoj prosty przekaz wiedzy i doswiadczenia, widze ze cos mi w koncu wychodzi. Bardzo i piernikowo dziękuje.
ja co roku robię pierniczki i zawsze testuję nowe przepisy :) na kolejny rok biorę Twój pod lupę ;)
Pierniczki wyglądają bardzo apetycznie. Zapewne też smakują świetnie. Ja robię wersję fit pierniczków z uwagi nie tylko na utrzymanie zgrabnej sylwetki ale także zawodowo mi nie wypada ;-)
My piekliśmy już pod koniec listopada. Zwykle robimy to na dwie tury, a pierwsza znika już przed świętami :). Chyba najbardziej lubię te chwile, gdy cały dom pachnie przyprawą korzenną…
Pierniczki zawsze kojarzą się ze Świętami i świetnie pachną! Uwielbiam je!
Możemy je podarować ukochanej osobie. Oprócz tego takim prezentem na Święta mogą być ramki na zdjęcia: https://www.ramka.pl/ramy-na-wymiar