pierniczki świąteczne - przepis

Zdrowe pierniki wcinają Rudziki! 3 sprawdzone przepisy

Rudziki przed Wami moje sprawdzone, dopracowane przepisy na pierniki świąteczne i inne korzenne ciasteczka. Są GENIALNE! Do herbatki i kawki, i do śniadania, i kolacji też. I w przerwie od pracy, i w trakcie jazdy samochodem. Do torebki, do plecaka. Wszystkie przepisy opierają się na mące pełnoziarnistej, pachną prawdziwie świątecznie i super się sprawdzą, jako mały upominek. Bierzcie i pieczcie z tego wszyscy!

 

 

Zdrowe pierniki świąteczne i ciasteczka korzenne – przepisy

 

 


Pierniczki świąteczne najlepsze – raz spróbujesz i przepadniesz


 

Składniki na najpyszniejsze pierniki:
  • 550g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 płaskie łyżeczki sody 
  • 30-40 g zdrowej przyprawy do piernika (czytajcie składy!) lub miks ulubionych przypraw korzennych
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 200g prawdziwego miodu
  • 120 g masła
  • kilka łyżek wody – jeśli ciasto będzie zbyt zbite
  • opcjonalnie kakao, aby pierniki były ciemniejsze

 

Najpierw mieszamy składniki suche. W rondelku roztapiamy masło z miodem, ale uwaga, żeby nie zagotować, studzimy. Płynne składniki dodajemy do suchych, wyrabiamy masę, odstawiamy do lodówki pod przykryciem na 0,5 – 1 h.

Po tym czasie masę dzielimy na 4 części i z każdej formujemy kulę, wykrawamy pierniki. Jeśli ciasto się rozsypuje, dodajemy trochę wody i wyrabiamy, aby było elastyczne i zwarte.

Pieczemy w 180 stopniach przez 8-11 minut. Zjadamy pół blachy, drugim pół częstujemy dzieci/sąsiadów/psa i zabieramy się od razu za wyrabianie kolejnej porcji ciasta.

 

Co ważne – pierniki szybko miękną, więc nie musicie ich piec kilkanaście dni przed świętami, choć mocno do tego zachęcam, bo są PYSZNE!

przepis na pierniki świąteczne
przepis na pierniki świąteczne

 

 


Kakaowo – waniliowe zdrowe ciasteczka


 

Składniki:
  • 220 g mąki orkiszowej
  • 3 łyżki kakao lub karobu
  • 35 g brązowego cukru
  • łyżeczka pasty waniliowej lub ziarenka z laski wanilii
  • łyżeczka proszku do pieczenia / sody
  • szczypta soli
  • 6 łyżek masła lub oleju roślinnego
  • 1 łyżka miodu lub syropu z agawy
  • 3-4 łyżki mleka zwykłego lub roślinnego

 

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce – najpierw suche, potem płynne. Ugniatamy ciasto, rozwałkowujemy na blacie podsypanym mąką na grubość pół centymetra. Wykrawamy kształty – najlepiej proste, bo ciasto jest dość kruche.

Pieczemy w temp. 175 stopni z termoobiegiem przez 12-15 minut.

pierniczki świąteczne

 

 


Kruche korzenne ciasteczka zimowe


 

Składniki:
  • 260g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 6 łyżek wody
  • 1 jajko
  • 120 g tłuszczu w zwartej formie np. masła lub olejku kokosowego
  • 4 łyżki naturalnego miodu
  • 1,5 łyżki cynamonu
  • 1 łyżka imbiru mielonego
  • 0,5 łyżeczki kardamonu
  • opcjonalnie – odrobina gałki muszkatołowej

 

Wszystkie sypkie składniki dokładnie mieszamy, dodajemy tłuszcz, jajko i wodę i zagniatamy ciasto, aby miało jednolitą konsystencję. Wkładamy do lodówki pod przykryciem na 20-30 min, a następnie wałkujemy na grubość 3 – 5 mm. Wykrawamy ciasteczka.

Jeśli ciasto się rozpada, do masy trzeba dodać odrobinę wody i/lub masła. Jeśli są zbyt kleiste – mąki. Wałek i stolnicę podsypywać mąką.

Piec w 170 stopniach przez około 11-13 minut.

Ciasteczka są bardzo aromatyczne, kruche, idealne na grudzień. Na styczeń i luty też.

pierniki świąteczne - prosty przepis
pierniki świąteczne – prosty przepis

 

 

Okej, to kiedy pierniczycie???

 

 

Psssst! Tylko w grudniu trwa super promocja: kup pakiet akcji klimatycznych do Photoshopa, a retro nakładki otrzymasz gratis!  >>> Kliknij i dowiedz się więcej <<<