chleb pełnoziarnisty przepis

Chleb pełnoziarnisty przepis na domowy chleb z piekarnika

Nie dziwcie się, że to mój pierwszy post kulinarny na tym blogu, ja nienawidzę stać przy garach! Wielokrotne próby wmówienia sobie, że jest inaczej, zakończyły się zgrzytaniem zębów i sińcami na ciele Pana Męża. Sami rozumiecie, gotowanie w moim wydaniu, jest niebezpieczne. A że ja zachowawcza jestem, nie gotuję,* proste, nie? Dziś mam dla Was coś wyjątkowego, coś, co sama uwielbiam. Chleb pełnoziarnisty przepis na domowy chleb z piekarnika. Musicie spróbować! To może być świetny sposób na… odchudzanie ;]

W jednym z moim noworocznych postanowień, znalazł się punkt o nowych przepisach oraz o podtrzymaniu zdrowej diety, owy pełnoziarnisty chleb wpasowuje się idealnie! Chce się więcej i więcej. Chlebek jest prosty w wykonaniu, maszyna do pieczenia, czy inne specjalistyczne wytwory ludzkiej wyobraźni, nie będą tutaj potrzebne. Bardzo pożywny (w końcu to pełne ziarno, heloł!) długo trzyma “na chodzie”, ma idealnie chrupiącą skórkę i niezbyt zbitą konsystencję.

 

Chleb pełnoziarnisty przepis

domowy chleb pełnoziarnisty przepis | z piekarnika

Składniki na chleb pełnoziarnisty:

  • 500 g mąki pełnoziarnistej (użyłam 3 ziarna Lubelli)
  • 8 g suchych drożdży bądź 25 g świeżych
  • 2 szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody
  • płaska łyżka soli
  • łyżeczka cukru
  • ulubione dodatki – zioła, ziarenka, pestki, około 0,5-0,75 szklanki

 

domowy chleb pełnoziarnisty przepis | z piekarnika

Wykonanie chleba:

  1. Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy resztę sypkich składników oraz dodatki; mogą to być także oliwki, czy suszone pomidory.
  2. Wlewamy stopniowo wodę, wyrabiając ciasto – ma mieć luźną konsystencję. Jeśli używasz świeżych drożdży, rozpuść je wcześniej w szklance ciepłej wody.
  3. Wyrabiamy ciasto (łatwe i przyjemne, nie to, co tarta).
  4. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 h.
  5. Po tym czasie ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej mąką formy (piekłam w dwóch keksówkach o wymiarach 8 x 22 cm; mam takie silikonowe, więc nie natłuszczam foremek).
  6. Odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 0,5 h.
  7. W międzyczasie piekarnik rozgrzewamy do 220 (bez termoobiegu) lub 205 (z termoobiegiem).
  8. Wierzch ciasta spryskujemy wodą, posypujemy ziarnami.
  9. Temperaturę zmniejszamy do 200 (bez termoobiegu) lub do 185 (z termoobiegiem).
  10. Chleb pieczemy około 45-60 minut.

 

Po upieczeniu wyjmujemy z foremki, zostawiamy do wystygnięcia na kratce. Jest IDEALNY. Najlepszy po około dobie od upieczenia. Wcześniej oczywiście możemy jeść nasz chleb, jednak może się kruszyć podczas krojenia. To normalne.

 

chleb pełnoziarnisty przepis

W moim chlebku znalazły się ziarna słonecznika, pestki dyni, siemię lniane (całe ziarna) oraz trochę otrębów i tymianek, do smaku.

chleb pełnoziarnisty domowy - przepischleb pełnoziarnisty przepis chleb pełnoziarnisty domowy - przepis

Wszystkie powyższe fotki robiłam w sztucznym świetle, po 6 rano, coraz lepiej mi to wychodzi <dumna>

 

Lubicie posty z dużą ilością ślinka-cieknie-zdjęć? Dajcie znać, jakie są Wasze ulubione dodatki do takiego świeżego chleba!