Nie dziwcie się, że to mój pierwszy post kulinarny na tym blogu, ja nienawidzę stać przy garach! Wielokrotne próby wmówienia sobie, że jest inaczej, zakończyły się zgrzytaniem zębów i sińcami na ciele Pana Męża. Sami rozumiecie, gotowanie w moim wydaniu, jest niebezpieczne. A że ja zachowawcza jestem, nie gotuję,* proste, nie? Dziś mam dla Was coś wyjątkowego, coś, co sama uwielbiam. Chleb pełnoziarnisty przepis na domowy chleb z piekarnika. Musicie spróbować! To może być świetny sposób na… odchudzanie ;]
W jednym z moim noworocznych postanowień, znalazł się punkt o nowych przepisach oraz o podtrzymaniu zdrowej diety, owy pełnoziarnisty chleb wpasowuje się idealnie! Chce się więcej i więcej. Chlebek jest prosty w wykonaniu, maszyna do pieczenia, czy inne specjalistyczne wytwory ludzkiej wyobraźni, nie będą tutaj potrzebne. Bardzo pożywny (w końcu to pełne ziarno, heloł!) długo trzyma „na chodzie”, ma idealnie chrupiącą skórkę i niezbyt zbitą konsystencję.
Chleb pełnoziarnisty przepis
Składniki na chleb pełnoziarnisty:
- 500 g mąki pełnoziarnistej (użyłam 3 ziarna Lubelli)
- 8 g suchych drożdży bądź 25 g świeżych
- 2 szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody
- płaska łyżka soli
- łyżeczka cukru
- ulubione dodatki – zioła, ziarenka, pestki, około 0,5-0,75 szklanki
Wykonanie chleba pełnoziarnistego:
- Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy resztę sypkich składników oraz dodatki; mogą to być także oliwki, czy suszone pomidory.
- Wlewamy stopniowo wodę, wyrabiając ciasto – ma mieć luźną konsystencję. Jeśli używasz świeżych drożdży, rozpuść je wcześniej w szklance ciepłej wody.
- Wyrabiamy ciasto (łatwe i przyjemne, nie to, co tarta).
- Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 h.
- Po tym czasie ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej mąką formy (piekłam w dwóch keksówkach o wymiarach 8 x 22 cm; mam takie silikonowe, więc nie natłuszczam foremek).
- Odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 0,5 h.
- W międzyczasie piekarnik rozgrzewamy do 220 (bez termoobiegu) lub 205 (z termoobiegiem).
- Wierzch ciasta spryskujemy wodą, posypujemy ziarnami.
- Temperaturę zmniejszamy do 200 (bez termoobiegu) lub do 185 (z termoobiegiem).
- Chleb pieczemy około 45-60 minut.
> Od lat stosuję ten przepis, ale nigdy nie robiło mi się go tak przyjemnie jak w mojej: wspaniałej małej kuchni w bloku
Po upieczeniu wyjmujemy z foremki, zostawiamy do wystygnięcia na kratce. Jest IDEALNY. Najlepszy po około dobie od upieczenia. Wcześniej oczywiście możemy jeść nasz chleb, jednak może się kruszyć podczas krojenia. To normalne.
W moim chlebku znalazły się ziarna słonecznika, pestki dyni, siemię lniane (całe ziarna) oraz trochę otrębów i tymianek, do smaku.
Wszystkie powyższe fotki robiłam w sztucznym świetle, po 6 rano, coraz lepiej mi to wychodzi <dumna>
Moje ulubione przepisy:
Najlepsze na świecie brownie z malinami
3 super przepisy na super zdrowe ZIELONE koktajle!
Moje propozycje na 2 kolejne pyszne koktajle
Rozgrzej się! 3 przepisy na zimowe napoje
Zdrowe pierniki 3 sprawdzone przepisy
Lubicie posty z dużą ilością ślinka-cieknie-zdjęć? Dajcie znać, jakie są Wasze ulubione dodatki do takiego świeżego chleba!
Wygląda pysznie. Ja mam taki ambitny plan, że też upiekę sama chleb, ale znając moje zdolności kulinarne może wylądować w koszu na śmieci.
absolutnie nie myśl w ten sposób! moje też są marne, ale ten chlebek jest naprawdę prosty, nie ma co spieprzyć, trzeba tylko pilnować w piekarniku. banał.
pochwal się koniecznie gotowym dziełem :)
No posty o fotografii już pobieżnie przejrzałam i jak znajdę więcej czasu to na pewno przeczytam. :)
Chleb jak marzenie :) i oczywiście jestem pod wrażeniem pięknych zdjęć :)
Czy ten chleb można tez zrobić na zakwasie?
kochana, nie mam zielonego pojęcia, bo ja nigdy zakwasu nie obsługiwałam :P ale jest szansa, że może ktoś z bardziej wtajemniczonych się wypowie??
jeśli tak smakuje, jak wygląda, to mm… już mi smakuje! chętnie obserwuję, pozdrawiam!
Z pewnością niedługo zrobię!
mmm.. musiał być pyszny :D
W starym mieszkaniu piekłam podobny, ale bazował na mące i otrębach. Przepis zgubiłam, dawno nie piekłam, ale natchnęłaś mnie żeby do tego wrócić :) Może jak poczuję zapach domowego chlebka, to w końcu poczuję się jak u siebie?
przeprowadzki mają to do siebie, że trzeba Dom zbudować na nowo.
może faktycznie chlebek pomoże? :)
wygląda przepysznie
wszystkiego dobrego w nowym roku :)
I kolejna rzecz, którą się zachwycam – cudna deseczka ! :)
to serduszkowe to właściwie tacka, od spodu plastyk, o góry niby coś drewnianego. nieważne, bo wygląda fajnie.
U mnie w domu piecze się chleb z mąki żytniej, bo ten pełnoziarnisty żytni próżniowo pakowany jest dosyć drogi (4zł za 6 kromeczek! zgroza). Dobry patent, przynajmniej się wie co się je :D
muszę koniecznie wypróbować! :)
Fajny przepis i chlebek wygląda pysznie! Jednak sama przymierzam się do zakwasowych chlebków. Te na drożdżach jednak nie są najzdrowszymi opcjami, ale zawsze lepsze to niż kupne ;)
Witam, ciasto wyglada pysznie :) A chcialam spytac czy ta maka pelnoziarnista to maka zytnia czy przenna?
Poprawka ;) Chlebek wyglada pysznie :) Chcialam spytac czy Ty uzylas maki pelnoziarnistej zytniej czy przennej?
Wszystko napisane w „składnikach”
Ja robiłam, wyszedł lux! Bede piekła bo jest łatwy i szybki. Ne trzeba tyle wyrabiać, chociaż konsystencja nie jest luźna jak napisałaś, tylko raczej zwarta mocno i bałam sie ze przez to nie wyjdzie, ale wyszło naprawdę extra!!! Chleba zrobiłam z 2 razy większej ilości składników, wyszło dużo za male… Czytaj więcej »
Ale tym razem nie wyszło!!!!! Dlaczego robi się w środku gęsty że mogę go łyżką wyciągać???? :(:(:(:(:(
Skórka przypieczona ale środek do niczego :(:( :/
kurcze, mi wyszła za twarda skórka i zakalec w środku. szefem kuchni nie zostanę :P
Może kwestia piekarnika? Ten chleb na prawdę prosty jest, wiem co mówię, bo też ledwo ledwo coś pichcę :P
może powinnam włączyć bez termoobiegu ;>
Spróbuj koniecznie raz jeszcze. Ja piekłam bez.
no i niestety, kolejny raz nic z tego – poddaję się! ;D
Kurcze no, przykro mi że nie wychodzi!!
ooooooo mateczko, muszę upiec!!!
Upiekłam wczoraj, pyszny, polecam :-) następnym razem upiekę z kg mąki- na dwie keksówki (mam takie o długości ok.33cm)
A mój chlebek ładnie wyrósł podczas robienia, a w piekarniku opadł i wyszedł zakalec mimo godz. w piekarniku.. ;( Ktoś wie w czym rzecz??
Może mąka? jaką dałaś? nie może być tylko żytnia, bo za ciężka, ja mieszam pół na pół pełnoziarnistą pszenną i pełnoziarnistą żytnią. Chleb piekę stale odkąd spróbowałam i zawsze wychodzi. Spróbuj jeszcze raz, bo warto!
piekę go już prawie regularnie (dzisiaj też będzie), zawsze wychodzi mega pyszny. Dziękuję za przepis :)
Koniecznie muszę upiec! Może w przyszłym tygodniu ;) Wygląda pysznie! :)
Ja właśnie piekłam znów wczoraj dwa bochenki, do dziś już się ostał tylko jeden!
Chleb zawsze się udaje. Zawsze! :) Długo zachowuje świeżość (trzymany tylko w bawełnianej ściereczce!). Do tego chleb jest „pełny” w środku, tj. bardzo treściwy, nie rozpada się, nawet krojony na pół centymetrowy kromki. Ten przepis jest na prawdę banalny, a chleb robiony w domowych warunkach zawsze jest lepszy od tych… Czytaj więcej »
Zaraz wstawiam do piekarnika. Spróbowałam surowego ciasta – pyszne! =) Następnym razem dam tylko trochę mniej soli, niż w przepisie ;)
I co, po upieczeniu dalej taki rewelacyjny? :)
czy trzeba dodawac sol i cukier ?
Cukier pomaga drożdżom wykonać ich robotę :)
Od jakiegoś czasu piekę chleb na zakwasie, który również sama zrobiłam.
Zapach pieczonego chleba….. i jego smak jest boski.
Mimo, iż obecnie mieszkam sama i bardzo ograniczyłam spożywanie chleba (3 kromki dziennie) to i tak wolę go upiec niż kupować.
Od jakiegoś czasu się zbieram do upieczenia własnego chlebka, i z przepisu skorzystam – upiekę we wtorek :)
Rewelacyjnie wypiekłaś chleb, pamiętam smak pierwszej kromki wypiekanego chleba. Niesamowita różnica, nie szło się najeść, chleb z piekarni poszedł w odstawkę. Taka sielanka trwała do momentu póki się coś nie rypło z opiekaczem i chleb zaczął się strasznie kruszyć przy krojeniu :-( . Może kiedy rodzice wyprowadzam się na wieś,… Czytaj więcej »
witam wczoraj pieklam chleb z tego przepisu naprawde wyszedl dobry pierwszy raz pieklam chleb i sie udalo polecam ten przepis bo warto pozdrawiam
Bardzo się cieszę!!
a co w przypadku świeżych drożdży? :)
Pewnie też dadzą radę, ale musisz gdzieś sobie znaleźć proporcje.
Wygląda pysznie! Kiedyś piekłam chleb żytni na zakwasie, potem miałam długą przerwę i jakieś dwa miesiące temu znowu do tego wróciłam. Domowy chleb najlepszy ;-)
Jest prze prze przepyszny! <3
Prosty przepis a super efekt
Jedna uwaga to,ze mi też (jak komuś w komentarzach) wyszła zbita masa.
Witam, dziś skusiłem się na wykonanie chleba wg. powyższego przepisu. Niestety wyrabiając ciasto, nie potrafiłem odlepić go od rąk. W końcu udało się po dolaniu większej ilości wody. Nie wiem jednak, czy o taką konsystencję chodziło. Póki co ciasto „odpoczywa”. Zobaczymy co z tego będzie, choć mam wrażenie, że nie… Czytaj więcej »
To zapewne kwestia mąki, u mnie też bywało tak, że ciasta nie potrafiłam odlepić potem od rąk. Nie zauważyłam, żeby miało to wpływ na jego późniejszy smak czy konsystencję.
A jak wyszło u Ciebie?
no ok…. kolejny raz inspirujesz mnie do podjęcia działania :D Wertuję, Twojego bloga na nowo, chcę wyłapać zmiany :D i wpadłam jak śliwka w kompot! Ostatnio z mężem rozmawiałam o jeszcze większych zmianach w diecie i pomyślałam o pieczeniu chleba w domowym zaciszu :D Jako, że lubię próbować tego co… Czytaj więcej »
Masa bywa bardzo kleista i ciężko ją odlepić od dłoni (kupiłam sobie takie cieniutkie chirurgiczne rękawiczki do wyrabiania chleba :)), więc nie zniechęcaj się, jeśli i u Ciebie będzie to tak wyglądać. A taki domowy chlebek jest przepyszny!
o dobrze wiedzieć :D to do dzieła :D
Wyszedł cudowny mniam!
Mój Mąż zakochał się w tym chlebku :D Dziś robię kolejny :D MNIAM
Dzień dobry. Upiekłam ten chlebek. I….byłoby wszystko ok, ale bardzo się kruszy. Jaki błąd zrobiłam?
Hm.. może piekłaś zbyt długo albo w nieco za wysokiej temperaturze? Robiłam go dziesiątki razy i zawsze był ciężki, wilgotny. Aaaa, może trzeba odczekać kilka godzin? Niektóre chlebki tak mają, że muszą „dojść do siebie” po pieczeniu.
czy zamiast mąki pełne ziarno może byc żytnia ??
Wydaje mi się, że też kiedyś próbowałam z żytnią i wyszło smacznie.
czy taki chleb jest kaloryczny czy zalicza się do jednych ze zdrowszych.?
Kaloryczność produktu nie ma raczej nic wspólnego z tym, czy jest to produkt zdrowy, czy nie. Z powyższego przepisu wychodzi chleb zdrowy, bo nie ma w nim „chemii” i innych podejrzanych składników, ale nie przeliczałam kaloryczności.
Twój przepis jest szybki, łatwy i doskonały. Robiłam na mące pełnoziarnistej, owsianej i właśnie nastawiłam orkiszowy. Zawsze się udaje, uwielbiam!
Czytam Twój blog fotograficzny, a dzisiaj szukając przepisu na chlebek znowu tu trafiłam :D
Wczoraj wlasnie upieklam z tego przepisu chlebek, dla mnie pycha! Spryskalam go woda jeszcze 2 razy gdy sie chlodzil, zeby nie zamienil sie w kamien. REWELACJA! Tylko jak na moj gust troszke za duzo soli, ale dziekuje bardzo za przepis, na pewno go sobie zachowam :)
Dzięki Paula za komentarz! Cieszę się, że smakuje!
Polecam dodać 1/1,5 łyżeczki czarnuszki, niepowtarzalny smak! :)
Szczerze to przepis nie do końca jasny, jaka mąka pełnoziarnista bo to spora różnica czy pszenna, żytnia czy jaka? Po co nagrzewać piekarink do 220 C skoro po nagrzaniu mamy temp zmienić do 200 C. Nie do końca to rozumiem No i ile piec ten chlebek aby wyszedł 45 min… Czytaj więcej »
Przepis bardzo nieprecyzyjny, nie wiadomo jaka mąka pełnoziarnista? Nie rozumiem po co nastawiać piekarnik do 220 C skoro nie wstawiamy chleba na 220 bo zaraz mamy zmienić ustawienie na 200 C. Proporcje wody również powinny być podane precyzyjnie i ziarna jakie mamy zamiar dodać bo np. jeżeli dodamy siemie to… Czytaj więcej »
mam pytanie . czy moge dac pelonoziarnista zytnia??
Chleb jest genialny :) dodaje tylko łyżeczkę soli nie łyżkę :) mega szybki w przygotowaniu robię go 2 razy w tygodniu tak ucieka i już połowa rodziny ma przepis :) Pozdrawiam
Robiłam chlebek juz dwukrotnie ale chyba robie cos nie tak. Robilam juz inne chleby z mieszanina maki zytniej pszennej i wychodzily ok. Ten jednak robie z maki zytniej pełnoziarnistej i nie chce ladnie sie upiec, za kazdym razem zakalec ?
Sylwia, ten chleb na początku jest bardzo zbity i trzeba odczekać kilka godzin, by nadawał się do jedzenia :)
Z samej żytniej mąki raczej nie wyjdzie, bo jest za ciężka, trzeba zmieszać z jakąś inną :)
Nie robiłam jeszcze tego chlebka, bo nie mam tej mąki, z której Ty korzystałaś, ale spróbuję stworzyć własną mieszankę i dam znać ;)
Mój właśnie rośnie. To będzie drugi chleb, pierwszy nie wyszedł.. :D
Praktycznie już nie rośnie w piekarniku. Taki ma być ?
Jeśli dałaś mu czas, by wyrósł w ciepłym miejscu, to wszystko jest okej. W piekarniku już nie rośnie.
Właśnie robię drugie podejście:)