chleb pełnoziarnisty przepis

Chleb pełnoziarnisty przepis

Nie dziwcie się, że to mój pierwszy post kulinarny na tym blogu, ja nienawidzę stać przy garach! Wielokrotne próby wmówienia sobie, że jest inaczej, zakończyły się zgrzytaniem zębów i sińcami na ciele Pana Męża. Sami rozumiecie, gotowanie w moim wydaniu, jest niebezpieczne. A że ja zachowawcza jestem, nie gotuję,* proste, nie? Dziś mam dla Was coś wyjątkowego, coś, co sama uwielbiam. Chleb pełnoziarnisty przepis na domowy chleb z piekarnika. Musicie spróbować! To może być świetny sposób na… odchudzanie ;]

W jednym z moim noworocznych postanowień, znalazł się punkt o nowych przepisach oraz o podtrzymaniu zdrowej diety, owy pełnoziarnisty chleb wpasowuje się idealnie! Chce się więcej i więcej. Chlebek jest prosty w wykonaniu, maszyna do pieczenia, czy inne specjalistyczne wytwory ludzkiej wyobraźni, nie będą tutaj potrzebne. Bardzo pożywny (w końcu to pełne ziarno, heloł!) długo trzyma „na chodzie”, ma idealnie chrupiącą skórkę i niezbyt zbitą konsystencję.

 

Chleb pełnoziarnisty przepis

domowy chleb pełnoziarnisty przepis | z piekarnika

Składniki na chleb pełnoziarnisty:

  • 500 g mąki pełnoziarnistej (użyłam 3 ziarna Lubelli)
  • 8 g suchych drożdży bądź 25 g świeżych
  • 2 szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody
  • płaska łyżka soli
  • łyżeczka cukru
  • ulubione dodatki – zioła, ziarenka, pestki, około 0,5-0,75 szklanki

 

domowy chleb pełnoziarnisty przepis | z piekarnika

Wykonanie chleba pełnoziarnistego:

  1. Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy resztę sypkich składników oraz dodatki; mogą to być także oliwki, czy suszone pomidory.
  2. Wlewamy stopniowo wodę, wyrabiając ciasto – ma mieć luźną konsystencję. Jeśli używasz świeżych drożdży, rozpuść je wcześniej w szklance ciepłej wody.
  3. Wyrabiamy ciasto (łatwe i przyjemne, nie to, co tarta).
  4. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 h.
  5. Po tym czasie ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej mąką formy (piekłam w dwóch keksówkach o wymiarach 8 x 22 cm; mam takie silikonowe, więc nie natłuszczam foremek).
  6. Odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 0,5 h.
  7. W międzyczasie piekarnik rozgrzewamy do 220 (bez termoobiegu) lub 205 (z termoobiegiem).
  8. Wierzch ciasta spryskujemy wodą, posypujemy ziarnami.
  9. Temperaturę zmniejszamy do 200 (bez termoobiegu) lub do 185 (z termoobiegiem).
  10. Chleb pieczemy około 45-60 minut.

 

> Od lat stosuję ten przepis, ale nigdy nie robiło mi się go tak przyjemnie jak w mojej: wspaniałej małej kuchni w bloku

 

Po upieczeniu wyjmujemy z foremki, zostawiamy do wystygnięcia na kratce. Jest IDEALNY. Najlepszy po około dobie od upieczenia. Wcześniej oczywiście możemy jeść nasz chleb, jednak może się kruszyć podczas krojenia. To normalne.

 

chleb pełnoziarnisty przepis

W moim chlebku znalazły się ziarna słonecznika, pestki dyni, siemię lniane (całe ziarna) oraz trochę otrębów i tymianek, do smaku.

chleb pełnoziarnisty domowy - przepischleb pełnoziarnisty przepis chleb pełnoziarnisty domowy - przepis

Wszystkie powyższe fotki robiłam w sztucznym świetle, po 6 rano, coraz lepiej mi to wychodzi <dumna>

Moje ulubione przepisy:

Najlepsze na świecie brownie z malinami

3 super przepisy na super zdrowe ZIELONE koktajle!

Moje propozycje na 2 kolejne pyszne koktajle

Rozgrzej się! 3 przepisy na zimowe napoje

Zdrowe pierniki 3 sprawdzone przepisy

 

 

Lubicie posty z dużą ilością ślinka-cieknie-zdjęć? Dajcie znać, jakie są Wasze ulubione dodatki do takiego świeżego chleba!

4.4/5 - (37 votes)

DOŁĄCZ DO LISLETTERA

.

RÓB FANTASTYCZNE ZDJĘCIA TELEFONEM

Wartościowy artykuł? Udostępnij:

Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

SKOMENTUJ:

Subscribe
Powiadom o
guest
131 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Catherine Wolf

Wygląda pysznie. Ja mam taki ambitny plan, że też upiekę sama chleb, ale znając moje zdolności kulinarne może wylądować w koszu na śmieci.

Natalia Slawek

absolutnie nie myśl w ten sposób! moje też są marne, ale ten chlebek jest naprawdę prosty, nie ma co spieprzyć, trzeba tylko pilnować w piekarniku. banał.
pochwal się koniecznie gotowym dziełem :)

Catherine Wolf

No posty o fotografii już pobieżnie przejrzałam i jak znajdę więcej czasu to na pewno przeczytam. :)

Małpa

Chleb jak marzenie :) i oczywiście jestem pod wrażeniem pięknych zdjęć :)

BlogBy Izis

Czy ten chleb można tez zrobić na zakwasie?

Natalia Slawek

kochana, nie mam zielonego pojęcia, bo ja nigdy zakwasu nie obsługiwałam :P ale jest szansa, że może ktoś z bardziej wtajemniczonych się wypowie??

Karina

jeśli tak smakuje, jak wygląda, to mm… już mi smakuje! chętnie obserwuję, pozdrawiam!

mary

Z pewnością niedługo zrobię!

Pani superpu

mmm.. musiał być pyszny :D

Kasia

W starym mieszkaniu piekłam podobny, ale bazował na mące i otrębach. Przepis zgubiłam, dawno nie piekłam, ale natchnęłaś mnie żeby do tego wrócić :) Może jak poczuję zapach domowego chlebka, to w końcu poczuję się jak u siebie?

Natalia Slawek

przeprowadzki mają to do siebie, że trzeba Dom zbudować na nowo.
może faktycznie chlebek pomoże? :)

Mode Moi Sell

wygląda przepysznie
wszystkiego dobrego w nowym roku :)

Roksana

I kolejna rzecz, którą się zachwycam – cudna deseczka ! :)

Natalia Slawek

to serduszkowe to właściwie tacka, od spodu plastyk, o góry niby coś drewnianego. nieważne, bo wygląda fajnie.

Potworek

U mnie w domu piecze się chleb z mąki żytniej, bo ten pełnoziarnisty żytni próżniowo pakowany jest dosyć drogi (4zł za 6 kromeczek! zgroza). Dobry patent, przynajmniej się wie co się je :D

hattu

muszę koniecznie wypróbować! :)

Ewelina Dziubińska

Fajny przepis i chlebek wygląda pysznie! Jednak sama przymierzam się do zakwasowych chlebków. Te na drożdżach jednak nie są najzdrowszymi opcjami, ale zawsze lepsze to niż kupne ;)

Anonymous

Witam, ciasto wyglada pysznie :) A chcialam spytac czy ta maka pelnoziarnista to maka zytnia czy przenna?

Anonymous

Poprawka ;) Chlebek wyglada pysznie :) Chcialam spytac czy Ty uzylas maki pelnoziarnistej zytniej czy przennej?

Natalia Slawek

Wszystko napisane w „składnikach”

Anonymous

Ja robiłam, wyszedł lux! Bede piekła bo jest łatwy i szybki. Ne trzeba tyle wyrabiać, chociaż konsystencja nie jest luźna jak napisałaś, tylko raczej zwarta mocno i bałam sie ze przez to nie wyjdzie, ale wyszło naprawdę extra!!! Chleba zrobiłam z 2 razy większej ilości składników, wyszło dużo za male pieniądze, a w sklepie za chlebek pełnoziarnisty place krocie. Dzięki za przepis!!! Masz jeszcze jakieś tak łatwe i pyszne przepisy??!!! :D
Patrycja.

Anonymous

Ale tym razem nie wyszło!!!!! Dlaczego robi się w środku gęsty że mogę go łyżką wyciągać???? :(:(:(:(:(
Skórka przypieczona ale środek do niczego :(:( :/

kofulove

kurcze, mi wyszła za twarda skórka i zakalec w środku. szefem kuchni nie zostanę :P

Natalia Lis

Może kwestia piekarnika? Ten chleb na prawdę prosty jest, wiem co mówię, bo też ledwo ledwo coś pichcę :P

kofulove

może powinnam włączyć bez termoobiegu ;>

Natalia Lis

Spróbuj koniecznie raz jeszcze. Ja piekłam bez.

kofulove

no i niestety, kolejny raz nic z tego – poddaję się! ;D

Natalia Lis

Kurcze no, przykro mi że nie wychodzi!!

Agubani

ooooooo mateczko, muszę upiec!!!

jusia

Upiekłam wczoraj, pyszny, polecam :-) następnym razem upiekę z kg mąki- na dwie keksówki (mam takie o długości ok.33cm)

Paola

A mój chlebek ładnie wyrósł podczas robienia, a w piekarniku opadł i wyszedł zakalec mimo godz. w piekarniku.. ;( Ktoś wie w czym rzecz??

jusia

Może mąka? jaką dałaś? nie może być tylko żytnia, bo za ciężka, ja mieszam pół na pół pełnoziarnistą pszenną i pełnoziarnistą żytnią. Chleb piekę stale odkąd spróbowałam i zawsze wychodzi. Spróbuj jeszcze raz, bo warto!

kanioska

piekę go już prawie regularnie (dzisiaj też będzie), zawsze wychodzi mega pyszny. Dziękuję za przepis :)

Panna Joanna

Koniecznie muszę upiec! Może w przyszłym tygodniu ;) Wygląda pysznie! :)

Natalia Lis

Ja właśnie piekłam znów wczoraj dwa bochenki, do dziś już się ostał tylko jeden!

ade133

Chleb zawsze się udaje. Zawsze! :) Długo zachowuje świeżość (trzymany tylko w bawełnianej ściereczce!). Do tego chleb jest „pełny” w środku, tj. bardzo treściwy, nie rozpada się, nawet krojony na pół centymetrowy kromki.

Ten przepis jest na prawdę banalny, a chleb robiony w domowych warunkach zawsze jest lepszy od tych z piekarni. :)

Marta

Zaraz wstawiam do piekarnika. Spróbowałam surowego ciasta – pyszne! =) Następnym razem dam tylko trochę mniej soli, niż w przepisie ;)

Natalia Lis

I co, po upieczeniu dalej taki rewelacyjny? :)

Mika Michulec

czy trzeba dodawac sol i cukier ?

Natalia Lis

Cukier pomaga drożdżom wykonać ich robotę :)

My Living Space

Od jakiegoś czasu piekę chleb na zakwasie, który również sama zrobiłam.
Zapach pieczonego chleba….. i jego smak jest boski.
Mimo, iż obecnie mieszkam sama i bardzo ograniczyłam spożywanie chleba (3 kromki dziennie) to i tak wolę go upiec niż kupować.

Anna H-cz

Od jakiegoś czasu się zbieram do upieczenia własnego chlebka, i z przepisu skorzystam – upiekę we wtorek :)

niboor

Rewelacyjnie wypiekłaś chleb, pamiętam smak pierwszej kromki wypiekanego chleba. Niesamowita różnica, nie szło się najeść, chleb z piekarni poszedł w odstawkę. Taka sielanka trwała do momentu póki się coś nie rypło z opiekaczem i chleb zaczął się strasznie kruszyć przy krojeniu :-( . Może kiedy rodzice wyprowadzam się na wieś, mama znowu zacznie piec…abyśmy często przyjeżdżali :-D. Na pewno pokażę Jej Twój przepis.

dorota

witam wczoraj pieklam chleb z tego przepisu naprawde wyszedl dobry pierwszy raz pieklam chleb i sie udalo polecam ten przepis bo warto pozdrawiam

Natalia Lis

Bardzo się cieszę!!

marek

a co w przypadku świeżych drożdży? :)

Natalia Lis

Pewnie też dadzą radę, ale musisz gdzieś sobie znaleźć proporcje.

Wygląda pysznie! Kiedyś piekłam chleb żytni na zakwasie, potem miałam długą przerwę i jakieś dwa miesiące temu znowu do tego wróciłam. Domowy chleb najlepszy ;-)

karolina

Jest prze prze przepyszny! <3
Prosty przepis a super efekt
Jedna uwaga to,ze mi też (jak komuś w komentarzach) wyszła zbita masa.

Robert

Witam, dziś skusiłem się na wykonanie chleba wg. powyższego przepisu. Niestety wyrabiając ciasto, nie potrafiłem odlepić go od rąk. W końcu udało się po dolaniu większej ilości wody. Nie wiem jednak, czy o taką konsystencję chodziło. Póki co ciasto „odpoczywa”. Zobaczymy co z tego będzie, choć mam wrażenie, że nie wyjdzie tak, jak powinno :/
Ma ktoś jakieś uwagi, co może być nie tak?

Natalia Lis

To zapewne kwestia mąki, u mnie też bywało tak, że ciasta nie potrafiłam odlepić potem od rąk. Nie zauważyłam, żeby miało to wpływ na jego późniejszy smak czy konsystencję.
A jak wyszło u Ciebie?

Marta Wilk

no ok…. kolejny raz inspirujesz mnie do podjęcia działania :D Wertuję, Twojego bloga na nowo, chcę wyłapać zmiany :D i wpadłam jak śliwka w kompot! Ostatnio z mężem rozmawiałam o jeszcze większych zmianach w diecie i pomyślałam o pieczeniu chleba w domowym zaciszu :D Jako, że lubię próbować tego co piszesz spróbuję zrobić swój 1 chleb w życiu :D Trzymaj kciuki :)

Natalia Lis

Masa bywa bardzo kleista i ciężko ją odlepić od dłoni (kupiłam sobie takie cieniutkie chirurgiczne rękawiczki do wyrabiania chleba :)), więc nie zniechęcaj się, jeśli i u Ciebie będzie to tak wyglądać. A taki domowy chlebek jest przepyszny!

Marta Wilk

o dobrze wiedzieć :D to do dzieła :D

Marta Wilk

Wyszedł cudowny mniam!

Marta Wilk

Mój Mąż zakochał się w tym chlebku :D Dziś robię kolejny :D MNIAM

Ulek

Dzień dobry. Upiekłam ten chlebek. I….byłoby wszystko ok, ale bardzo się kruszy. Jaki błąd zrobiłam?

Natalia Lis

Hm.. może piekłaś zbyt długo albo w nieco za wysokiej temperaturze? Robiłam go dziesiątki razy i zawsze był ciężki, wilgotny. Aaaa, może trzeba odczekać kilka godzin? Niektóre chlebki tak mają, że muszą „dojść do siebie” po pieczeniu.

mika

czy zamiast mąki pełne ziarno może byc żytnia ??

Natalia Lis

Wydaje mi się, że też kiedyś próbowałam z żytnią i wyszło smacznie.

Paula

czy taki chleb jest kaloryczny czy zalicza się do jednych ze zdrowszych.?

Natalia Lis

Kaloryczność produktu nie ma raczej nic wspólnego z tym, czy jest to produkt zdrowy, czy nie. Z powyższego przepisu wychodzi chleb zdrowy, bo nie ma w nim „chemii” i innych podejrzanych składników, ale nie przeliczałam kaloryczności.

Jola

Twój przepis jest szybki, łatwy i doskonały. Robiłam na mące pełnoziarnistej, owsianej i właśnie nastawiłam orkiszowy. Zawsze się udaje, uwielbiam!

Kasia

Czytam Twój blog fotograficzny, a dzisiaj szukając przepisu na chlebek znowu tu trafiłam :D

Paula

Wczoraj wlasnie upieklam z tego przepisu chlebek, dla mnie pycha! Spryskalam go woda jeszcze 2 razy gdy sie chlodzil, zeby nie zamienil sie w kamien. REWELACJA! Tylko jak na moj gust troszke za duzo soli, ale dziekuje bardzo za przepis, na pewno go sobie zachowam :)

Natalia Lis

Dzięki Paula za komentarz! Cieszę się, że smakuje!

koperka

Polecam dodać 1/1,5 łyżeczki czarnuszki, niepowtarzalny smak! :)

Wojtek

Szczerze to przepis nie do końca jasny, jaka mąka pełnoziarnista bo to spora różnica czy pszenna, żytnia czy jaka? Po co nagrzewać piekarink do 220 C skoro po nagrzaniu mamy temp zmienić do 200 C. Nie do końca to rozumiem No i ile piec ten chlebek aby wyszedł 45 min czy 60 min bo to różnica aż 15 minut?

Ja

Przepis bardzo nieprecyzyjny, nie wiadomo jaka mąka pełnoziarnista? Nie rozumiem po co nastawiać piekarnik do 220 C skoro nie wstawiamy chleba na 220 bo zaraz mamy zmienić ustawienie na 200 C. Proporcje wody również powinny być podane precyzyjnie i ziarna jakie mamy zamiar dodać bo np. jeżeli dodamy siemie to ono ciągnie wodę i te dwie szklanki mogą się okazać za mało. No i czas pieczenia to 45 min czy 60 min, różnica aż 15 min w czasie której chleb może się zwyczajnie spalić albo być niedopieczony.Mi chleb słabo wyrósł w piekarniku a robiłem dwa bochenki i tylko szkoda składników,… Czytaj więcej »

magda

mam pytanie . czy moge dac pelonoziarnista zytnia??

Kitka 89

Chleb jest genialny :) dodaje tylko łyżeczkę soli nie łyżkę :) mega szybki w przygotowaniu robię go 2 razy w tygodniu tak ucieka i już połowa rodziny ma przepis :) Pozdrawiam

Sylwia Rychert

Robiłam chlebek juz dwukrotnie ale chyba robie cos nie tak. Robilam juz inne chleby z mieszanina maki zytniej pszennej i wychodzily ok. Ten jednak robie z maki zytniej pełnoziarnistej i nie chce ladnie sie upiec, za kazdym razem zakalec ?

Natalia Lis

Sylwia, ten chleb na początku jest bardzo zbity i trzeba odczekać kilka godzin, by nadawał się do jedzenia :)

Mariposa 89

Z samej żytniej mąki raczej nie wyjdzie, bo jest za ciężka, trzeba zmieszać z jakąś inną :)
Nie robiłam jeszcze tego chlebka, bo nie mam tej mąki, z której Ty korzystałaś, ale spróbuję stworzyć własną mieszankę i dam znać ;)

Daria

Mój właśnie rośnie. To będzie drugi chleb, pierwszy nie wyszedł.. :D

Kinga Markocka

Praktycznie już nie rośnie w piekarniku. Taki ma być ?

Natalia Lis

Jeśli dałaś mu czas, by wyrósł w ciepłym miejscu, to wszystko jest okej. W piekarniku już nie rośnie.

Kinga Markocka

Właśnie robię drugie podejście:)