Chleb pełnoziarnisty przepis na domowy chleb z piekarnika

Nie dziwcie się, że to mój pierwszy post kulinarny na tym blogu, ja nienawidzę stać przy garach! Wielokrotne próby wmówienia sobie, że jest inaczej, zakończyły się zgrzytaniem zębów i sińcami na ciele Pana Męża. Sami rozumiecie, gotowanie w moim wydaniu, jest niebezpieczne. A że ja zachowawcza jestem, nie gotuję,* proste, nie? Dziś mam dla Was coś wyjątkowego, coś, co sama uwielbiam. Chleb pełnoziarnisty przepis na domowy chleb z piekarnika. Musicie spróbować! To może być świetny sposób na… odchudzanie ;]

W jednym z moim noworocznych postanowień, znalazł się punkt o nowych przepisach oraz o podtrzymaniu zdrowej diety, owy pełnoziarnisty chleb wpasowuje się idealnie! Chce się więcej i więcej. Chlebek jest prosty w wykonaniu, maszyna do pieczenia, czy inne specjalistyczne wytwory ludzkiej wyobraźni, nie będą tutaj potrzebne. Bardzo pożywny (w końcu to pełne ziarno, heloł!) długo trzyma „na chodzie”, ma idealnie chrupiącą skórkę i niezbyt zbitą konsystencję.

 

Chleb pełnoziarnisty przepis

domowy chleb pełnoziarnisty przepis | z piekarnika

Składniki na chleb pełnoziarnisty:

  • 500g mąki pełnoziarnistej (używałam 3 ziarna Lubelli)
  • 8g suchych drożdży bądź 25g świeżych
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • płaska łyżka soli
  • łyżeczka cukru
  • ulubione dodatki – zioła, ziarenka, pestki, około 0,5-0,75 szklanki
domowy chleb pełnoziarnisty przepis | z piekarnika

Wykonanie domowego chleba:

  1. Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy resztę sypkich składników oraz dodatki (mogą to być także oliwki, czy suszone pomidory)
  2. Wlewamy stopniowo wodę, wyrabiając ciasto – ma mieć luźną konsystencję (jeśli używasz świeżych drożdży, rozpuść je wcześniej w szklance ciepłej wody)
  3. Wyrabiamy (łatwe i przyjemne, nie to, co tarta =/)
  4. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h
  5. Po tym czasie ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej mąką formy (piekłam w dwóch keksówkach o wymiarach 8x22cm)
  6. Odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 0,5h
  7. W międzyczasie piekarnik rozgrzewamy do 220 (mam taki bez termoobiegu)
  8. Wierzch ciasta spryskujemy wodą, posypujemy ziarnami
  9. Temperaturę zmniejszamy do 200, chleb pieczemy około 45-60 minut
Po upieczeniu wyjmujemy z foremki (świetnie sprawdza się silikonowa), zostawiamy do wystygnięcia na kratce. Jest IDEALNY.
chleb pełnoziarnisty przepis

W moim chlebku znalazły się ziarna słonecznika, pestki dyni, siemię lniane (całe ziarna) oraz trochę otrębów i tymianek, do smaku.

chleb pełnoziarnisty domowy - przepis
chleb pełnoziarnisty przepis
lubicie posty z dużą ilością ŚLINKA-CIEKNIE-ZDJĘĆ??
chleb pełnoziarnisty domowy - przepis

Wszystkie powyższe fotki robiłam w sztucznym świetle, po 6 rano, coraz lepiej mi to wychodzi <dumna>

*- no dobra, trochę gotuję, zgrzytając zębami..