Co przygotować na domówkę

Ci, co czytają mnie od jakiegoś czasu już pewnie wiedzą – ruda gotować nie lubi. Gdy przepełnia mnie miłość do świata oraz dysponuję ogromnymi zasobami czasowymi – raz na jakiś czas nurkuję w kuchni i tworzę coś pysznego. Bez złości, jajek we włosach i na suficie. Ale że ja generalnie nie miewam zbyt często wolnego czasu, miłością do garów nie pałam.

Dlatego urządzenie urodzin we własnych czterech kątach, z własnym kateringiem i ozdobami – to było wyzwanie!

 

Założyłam, że każde 'danie’ musi być na tyle proste, aby wyszło mi za pierwszym razem. Smaczne. Estetyczne. Szybkie w przygotowaniu. No i później zaczęły się schody…
 
SAŁATKA OWOCOWA
Ulubione owoce kroimy na podobnej wielkości cząstki (u mnie arbuz, winogrona, truskawki, banany, jabłka i kiwi), ozdabiamy listkami mięty. Dodatkowo można podać sos z jogurtu naturalnego i miodu. Uwielbiam latem w formie deseru, albo na śniadanie, z orzechami.
SAŁATKA Z MAKARONEM
Kolor przewodni zobowiązuje :) Do przygotowania sałatki z makaronem użyłam tego pełnoziarnistego. Plus świeży szpinak, feta, pomidorki koktajlowe, zielone pesto i sól, pieprz. Wszystkim smakowało.
ZIELONY TORT
Tutaj dziękuję za Wasze sugestie, sporo ich dostałam na facebooku! Ostatecznie zdecydowałam się na tort bazyliowy. Górkę ścięłam, drobno pokruszyłam i ułożyłam na wierzchu bitej śmietany. Biszkopt idealnie komponuje się z truskawkami, im ich więcej – tym lepiej! Najsmaczniejszy pierwszego dnia.
MUFFINY
Naprawdę lubię brownies wszelakie. Te są z malinami, miękkim, czekoladowym środkiem. Idealne. Nie wymagają przechowywania w lodówce. Wielokrotnie piekłam z podwójnej porcji, w keksówce.
PONCZ
Lubię zamaskowany alkohol, a w tej mieszance jest on niemal niewyczuwalny!
Składniki: 400ml wódki, 1,5 litra schłodzonej lemoniady cytrynowej gazowanej, ulubione owoce z puszki wraz z sokiem (u mnie duża, pół litrowa pucha), kilka plastrów cytryny i limonki, świeża, porwana na cząstki mięta, kostki lodu. Całość mieszamy, do szklanek przelewamy wraz z owocami i miętą. Najlepszy pity przez piękną słomkę ;]
 
 
SAŁATKA ZIELONA
Wystarczy ugotowany kalafior i brokuły w proporcjach 50:50. W osobnym naczyniu łączymy jogurt grecki z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem, świeżymi ziołami. Dodajemy do warzyw 15 minut przed podaniem.
Jako że mój bufet miał formę szwedzkiego stołu, chciałam aby wszystko było łatwo dostępne, łatwo-nakładalne :) i pyszne. Z mięs zdecydowałam się na filet z kurczaka pokrojony na paski, obtoczony w różnych przyprawach, usmażony. Do tego sosy z jogurtu i śmietany.
Macie swoje sprawdzone menu na domowe imprezy, czy tak jak ja, przeszukujecie internety by znaleźć inspiracje..? 
Maniaków tzw. foodporn odsyłam na mój insta :P Placki i naleśniki królują!
Rate this post

DOŁĄCZ DO LISLETTERA

.

RÓB FANTASTYCZNE ZDJĘCIA TELEFONEM

Wartościowy artykuł? Udostępnij:

Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

SKOMENTUJ:

Subscribe
Powiadom o
guest
51 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
wonka080

Super szybkie i proste przepisy :) Na pewno wykorzystam!

Karina

ale narobiłaś mi ochoty na sałatkę owocową! no i na domówkę : )

AniBarPioMar

świetny pomysł z tymi ,,podpisami,, :)

Noemi

ja często przekopuje pół internetu by znaleźć ciekawe inspiracje na domowe jedzenie oraz dekoracje :)
Tobie wyszło świetnie, z chęcią bym się znalazła na takich urodzinach hihi
noemisoul.blogspot.com

Peony

Szczena mi opadła! Pod koniec czerwca robię domówkę. Widzę, że muszę się wiele nauczyć w kwestii domówkowych potraw.

Natalia Slawek

Daj znać, jak wyszło no i koniecznie, co gotowałaś! ;]

Vashti

Aż się głodna zrobiłam:) Ja gotowac uwielbiam, ale zawsze musze sie przy rym nagimnastykować, bo mój ukochany
nie zje ani brokuła ani szpinaku ani kalafiora:) Za to słodkie uwielbia:)

Czarne Espresso

Bardzo mi się podoba sposób podania. I brownies <3

Słonecznik

bardzo fajne i szybkie przepisy :)

Natalia Slawek

właśnie zależało mi na takim 2w1 ;)

I am with Mickey

najbardziej podoba mi się poncz, ciekawe dlaczego :D

Corner passion

bardzo fajne przepisy i na pewno z jakiegoś skorzystam na moje 20ste urodziny :D a co do lemoniady, to jakiej użyłaś? Bo ja wczoraj piłam jakąś nawet nie pamiętam nazwy i nie była smaczna :/

Karolina W

Świetne przepisy. Tort wygląda bardzo ciekawie ;)

Żyj Kochaj Twórz

A właśnie bym coś zjadła. Sałatkę z makaronem poproszę:) Wszystko pięknie wygląda i zachęca do próbowania. Piękne dekoracje, wszystko spójne i perfekcyjne. Cudo!
zyj-kochaj-tworz.blogspot.com

frugi

szybkie, łatwe i przydatne przepisy. w sam raz na każdą okazję :)

Tyyna

Jestem ciekawa smaku tego zielonego tortu i na pewno go zrobię :)

Moda na bio

Jak zawsze u Ciebie przesliczne zdjecia. Tort bazyliowy – zaskoczenie (dla mnie, chetnie bym sprobowala). Arbuz jest swietny na upalne letnie dni. To podstawa w kuchnie perskiej (Iran). W Iranie arbuza czesto łączy się z melonem, bo arbuz jest „zimny”, a melon „ciepły” (taki perski ying i yang)i dlatego tak swietnie się wzajemnie uzupełniają. Pozdrawiam Beata

Natalia Slawek

Koniecznie zrób sobie ten torcik w wolnej chwili :) Wiesz, że nigdy nie łączyłam arbuza z melonem? Masz jakiś przepis na smaczną sałatkę z ich udziałem??

blogpauliny

Oooo, przepis na poncz! Super, dzięki. Wykorzystam :)

Mari

Babeczki – mam do nich jakiegoś pecha – co nie znajdę przepis, to mi nie wyjdzie. Ale próbuję, bo uwielbiam bardzo.
Ja polecam sałatkę brokułową: makaron z zupek chińskich, brokuł gotowany, fasola czerwona, kukurydza, pestki dyni i słonecznika, czosnek i majonez lub jogurt. Tak naprawdę obowiązkowe składniki to: makaron, brokuł, czosnek i majonez. Reszta – inwencja twórcza :)

Bell

Ślimaczki z ciasta francuskiego są genialne. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, idealne do przegryzania w szczególności z różnymi dipami. Na gotowym arkuszu ciasta układamy kawałeczki sera, szynki czy jakichkolwiek innych dodatków. Zwijamy ciasno, tniemy ostrym nożem na plasterki i pieczemy :)
U mnie na imprezach sprawdzają się również tortille. Wcześniej przygotowuję dodatki – kawałeczki kurczaka, warzywa i sosy u rozkładam w miseczkach w widocznym miejscu. Każdy może sam skomponować sobie własny placek z ulubionymi składnikami a potem tylko wrzucić na chwilę na patelnię.

Basia fashion

świetny post, śliczne zdjęcia, jednak wrocłam to cudowne miejsce ;)

Katarzyna Nowak

Ja na każdą imprezę kombinuję coś z ciastem francuskim – albo rogaliki, albo parówki zapiekane, bo moi goście je uwielbiają – do tego domowy sos czosnkowy. Tradycyjnie musi być jakaś ciekawa sałatka – ostatnio skusilam sie na: rukola, feta, surimi, prażony słonecznik i vinegret. Zawsze koreczki, zawsze dobry kabanos, zawsze dobry śledź, zawsze różne słone przekąski. Czasem pokuszę się o rogaliki drożdżowe z farszem na ostro albo na pizzę – hit każdej imprezy, must have własnej roboty :) Pozdrawiam!

I am Emilia

wszytko wygląda apetycznie

bileter24

Ja jestem jak prawdziwy polak tylko schabowy i ojczysta czysta na stole

Monika Grobelna

Ale super pomysły.

Corner passion

bardzo fajne przepisy i na pewno z jakiegoś skorzystam na moje 20ste urodziny :D a co do lemoniady, to jakiej użyłaś? Bo ja wczoraj piłam jakąś nawet nie pamiętam nazwy i nie była smaczna :/

bileter24

Ja jestem jak prawdziwy polak tylko schabowy i ojczysta czysta na stole

I am Emilia

wszytko wygląda apetycznie

Katarzyna Nowak

Ja na każdą imprezę kombinuję coś z ciastem francuskim – albo rogaliki, albo parówki zapiekane, bo moi goście je uwielbiają – do tego domowy sos czosnkowy. Tradycyjnie musi być jakaś ciekawa sałatka – ostatnio skusilam sie na: rukola, feta, surimi, prażony słonecznik i vinegret. Zawsze koreczki, zawsze dobry kabanos, zawsze dobry śledź, zawsze różne słone przekąski. Czasem pokuszę się o rogaliki drożdżowe z farszem na ostro albo na pizzę – hit każdej imprezy, must have własnej roboty :) Pozdrawiam!

Bell

Ślimaczki z ciasta francuskiego są genialne. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, idealne do przegryzania w szczególności z różnymi dipami. Na gotowym arkuszu ciasta układamy kawałeczki sera, szynki czy jakichkolwiek innych dodatków. Zwijamy ciasno, tniemy ostrym nożem na plasterki i pieczemy :)
U mnie na imprezach sprawdzają się również tortille. Wcześniej przygotowuję dodatki – kawałeczki kurczaka, warzywa i sosy u rozkładam w miseczkach w widocznym miejscu. Każdy może sam skomponować sobie własny placek z ulubionymi składnikami a potem tylko wrzucić na chwilę na patelnię.

Mari

Babeczki – mam do nich jakiegoś pecha – co nie znajdę przepis, to mi nie wyjdzie. Ale próbuję, bo uwielbiam bardzo.
Ja polecam sałatkę brokułową: makaron z zupek chińskich, brokuł gotowany, fasola czerwona, kukurydza, pestki dyni i słonecznika, czosnek i majonez lub jogurt. Tak naprawdę obowiązkowe składniki to: makaron, brokuł, czosnek i majonez. Reszta – inwencja twórcza :)

blogpauliny

Oooo, przepis na poncz! Super, dzięki. Wykorzystam :)

Natalia Slawek

Koniecznie zrób sobie ten torcik w wolnej chwili :) Wiesz, że nigdy nie łączyłam arbuza z melonem? Masz jakiś przepis na smaczną sałatkę z ich udziałem??

Tyyna

Jestem ciekawa smaku tego zielonego tortu i na pewno go zrobię :)

Karolina W

Świetne przepisy. Tort wygląda bardzo ciekawie ;)

Natalia Slawek

właśnie zależało mi na takim 2w1 ;)

I am with Mickey

najbardziej podoba mi się poncz, ciekawe dlaczego :D

frugi

szybkie, łatwe i przydatne przepisy. w sam raz na każdą okazję :)

Słonecznik

bardzo fajne i szybkie przepisy :)

Vashti

Aż się głodna zrobiłam:) Ja gotowac uwielbiam, ale zawsze musze sie przy rym nagimnastykować, bo mój ukochany
nie zje ani brokuła ani szpinaku ani kalafiora:) Za to słodkie uwielbia:)

Peony

Szczena mi opadła! Pod koniec czerwca robię domówkę. Widzę, że muszę się wiele nauczyć w kwestii domówkowych potraw.

Noemi

ja często przekopuje pół internetu by znaleźć ciekawe inspiracje na domowe jedzenie oraz dekoracje :)
Tobie wyszło świetnie, z chęcią bym się znalazła na takich urodzinach hihi
noemisoul.blogspot.com

AniBarPioMar

świetny pomysł z tymi ,,podpisami,, :)

Basia fashion

świetny post, śliczne zdjęcia, jednak wrocłam to cudowne miejsce ;)

Moda na bio

Jak zawsze u Ciebie przesliczne zdjecia. Tort bazyliowy – zaskoczenie (dla mnie, chetnie bym sprobowala). Arbuz jest swietny na upalne letnie dni. To podstawa w kuchnie perskiej (Iran). W Iranie arbuza czesto łączy się z melonem, bo arbuz jest "zimny", a melon "ciepły" (taki perski ying i yang)i dlatego tak swietnie się wzajemnie uzupełniają. Pozdrawiam Beata

Czarne Espresso

Bardzo mi się podoba sposób podania. I brownies <3

Żyj Kochaj Twórz

A właśnie bym coś zjadła. Sałatkę z makaronem poproszę:) Wszystko pięknie wygląda i zachęca do próbowania. Piękne dekoracje, wszystko spójne i perfekcyjne. Cudo!
zyj-kochaj-tworz.blogspot.com

Natalia Slawek

Daj znać, jak wyszło no i koniecznie, co gotowałaś! ;]

wonka080

Super szybkie i proste przepisy :) Na pewno wykorzystam!

Karina

ale narobiłaś mi ochoty na sałatkę owocową! no i na domówkę : )