Lubię śniadania na słodko, leniwe poranki też bardzo lubię, dlatego kasza jaglana na słodko jest moim ulubionym szybkim i prostym śniadaniem! Dzień zrodzony z połączenia dwóch powyższych, zawsze jest dniem udanym i produktywnym (o ile plan dnia nie zakłada inaczej :). Jeśli poranny posiłek składa się z masy pożywnych składników – nic dziwnego, że jesteśmy syci na kilka godzin (ja około 4), mamy dużo energii i chęci do działania, życie nam nie straszne! Mam dla Was super przepisy!
Gotowi na śniadanie, którego bazą jest mega zdrowa kasza jaglana? Bardzo mocno polecam każdemu, kto ma akurat katar (kasza jaglana osusza drogi oddechowe), problemy z oskrzelami, zatokami (o, to o mnie!). Regularnie spożywana naprawdę pomaga pozbyć się tych wszystkich be i fuj wydzielin. Rewelacyjnie smakuje także zamiast makaronu czy ryżu, osobiście uwielbiam dodawać kaszę jaglaną do zup, np. pomidorowej. Ponoć można z niej też zrobić smaczne kotlety, ale tego akurat nie próbowałam. :) Jeszcze!
Kasza jaglana na słodko – przepis
Składniki na jedną porcję:
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej
- jogurt naturalny
- owoce- u mnie mała gruszka i kawałek banana
- pół łyżeczki siemienia lnianego (można wcześniej zmielić w młynku)
- pół łyżeczki miodu
Kasza jaglana na słodko – przygotowanie:
Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu, poczekaj, aż nieco ostygnie, dodaj resztę składników i zajadaj.
Wpływ kaszy jaglanej na nasz organizm:
- kasza jaglana ma zasadowy odczyn, odkwasza organizm; pochłania także wilgoć z organizmu, wskazana przy katarze, produkt bezglutenowy
- banany – zawierają dużą dawkę potasu, wskazane po wysiłku fizycznym; zawierają także witaminki z grupy B
- gruszki – odśluzowują, pobudzają metabolizm, również spore źródło potasu
- siemię lniane – coraz popularniejsze źródło „dobrych tłuszczy” oraz błonnika
Co Wy na to? Kasza jaglana na słodko to Wasz typ smaku, macie jakieś sprawdzone przepisy z jej udziałem? Wklejajcie linki albo piszcie w komentarzach, jeśli znacie coś wartego polecenia. Kasza jaglana na stałe zagości w naszym menu, nie ma bata! Trzeba ją tylko oswoić, bo sama w sobie do najsmaczniejszych nie należy.
Teraz Ty podziel się swoimi przepisem na kaszę jaglaną na słodko! Czekam!
Rate this post
Wiele o kaszy słyszałam dobrego (m.in. od Mai Sablewskiej), sama jeszcze jej nie spróbowałam, ale przy najbliższej okazji kupię i pochwalę się co wymyśliłam :)P.S. W weekend zamierzam podszkolić się z fotografii. Czyli spędze znowu trochę czasu z Twoimi poradami. Mam nadzieję, że to pomoże mi stworzyć ładniejszego bloga i… Czytaj więcej »
O, zdaj relację, jak już się podszkolisz!
Ja nie jem. Wolę płatki owsiane i ogólnie pieczywo wszelakie. Takim żarełkiem objadam się gdy przygotowuję się do dłuższego biegu – np. półmaratonu ;)
Biegasz w (pół)maratonach, matko, podziwiam!
W dalszym ciągu nie spróbowałam kaszy jaglanej na słodko. W wersji wytrawnej – uwielbiam.
A powiedz Marta, jak jadasz? Z jakimi dodatkami? Jak do tej pory jadłam tylko w zupie, choć czaję się na coś innego. Co polecasz?
Jaglana z suszonymi owacami (gotuję razem z kaszą ) i cynamonem .
Królowa kasz, zwłaszcza z daktylami i miodem :D
Prawie juz zapomniałam o takiej kombinacji. Bede musiała ją wykorzystać ponownie. Dziekuje za przypomnienia , bo ileż można jesc płatki kukurydziane każdego ranka ;)
Bardzo lubię owsiankę i kaszę jaglaną :) To takie pewniaki śniadaniowe, które daję możliwość nieskończenie wielu kombinacji. I do tego jakie zdrowe! Piękne zdjęcia :)
Owsianka to kolejny must have śniadaniowy, tyle że mi się przejadła totalnie!
Może w zimie to nie ma sensu, ale tak ogólnie: próbowałaś owsianki z lodówki? Jak dla mnie mistrzostwo! Chociaż w zimie bardziej docenia się ciepłe śniadania.
Przyznam się, że nigdy nie jadłam kaszy jaglanej. :(
Ostatnio stwierdziłam, że muszę trochę częściej jadać kaszę jaglaną, więc pewnie wypróbuję Twój przepis bo brzmi smakowicie. Ja tam uwielbiam smak samej kaszy jaglanej, ale najczęściej dodaję do niej (pod koniec gotowania) pokrojone jabłko i wiórki kokosowe (pyycha) i nic więcej mi nie potrzeba :) A jeśli chodzi o dania… Czytaj więcej »
A myślisz, że takie pulpeciki nadadzą się jako dodatek do pomidorowej??
Myślę, że tak :)
jaglankę kocham miłością szczerą :) W tej wersji zajadamy często raniutko przed wyjściem do przedszkola, zawsze z banankiem i miodem i cynamonem, a zamiast siemienia dodaję olej lniany lub z orzechów laskowych. Posypane odrobina karobu! Polecam też śniadaniową wersję wytrawną ze szpinakiem, czosnkiem (jeśli możesz sobie na to pozwolić rano),… Czytaj więcej »
Ania, Ty jesteś na wyższym levelu :P
Skoro i mleko już robiłaś.. Ja dopiero raczkuję.
Pierwszy raz słyszę o podsmażanych burakach!! Taki ugotowany, czy świeży? Jej, nie umiem sobie wyobrazić smaku.
Natala – pieczony w piekarniku burak to jest niebiański smak – ja wyjadam gorący prosto z miseczki w piekarniku :) jesli brak mi czasu to kupuję gotowane buraki w lidlu (pakowane hermetycznie, wiem wiem, powinnam robic sama, ale nie zawsze kupuję gotowce), kroję na plasterki, układam w miseczce żaroodpornej lekko… Czytaj więcej »
PS. Mleko jaglane kocham. Wczoraj zrobiłam ryżowe….bleee :) Z tym się nie polubimy :P smakuje jak rozgotowana pulpa ryżowa, kojarzy mi się z kleikiem…no ale doczytałam, że moge je dawać do naleśników i koktajli to ujdzie. Jaglanka na nim jest okropna :P
Nie wszystkie eksperymenty się sprawdzają :)
Ania, jadłam dziś na śniadanie kaszę z burakami pieczonymi w gorgonzoli, do tego pieprz i sól morska – to było ciekawe doświadczenie!
Wow! Ostatnio „poszukuję” dobrych przepisów na zdrowe śniadania, żeby nie była to ciągle kanapka z mozarellą, pomidorem i listkiem bazylii i kasza jaglana wędruje na moją listę. Dzięki! :D
ostatnio jadłam kaszę na słodko właśnie z bananem i miodem + cynamon, tylko że ja zmiażdżyłam to i powstała taka raczej papka, aczkolwiek bardzo smaczna. Trochę jak kaszka dla dzieci ; )
siemię lniane trzeba zmielić w młynku inaczej nasz organizm go nie przyswaja. :)
Ja kaszę jaglaną jadłam tylko raz. Na którymś wyjeździe koleżanka zrobiła z kiełbasą smażoną na ruszcie. Kasza prosto z kociołka i do tego krojona kiełbaska. Niebo w gębie, tylko kalorii, że hoho. Ale średniowieczne gotowanie w ogóle inaczej smakuje (nawet, jeśli w domu je się to samo.. ;)Za to dzisiaj… Czytaj więcej »
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Uwielbiam! Pyszna jest wersja z orzechami włoskimi, cynamonem i miodem:)
Jeszcze nie jadłam kaszy jaglanej:) Uwielbiam owsiankę i połączenie jej z owocami i jogurtem więc ta całość zapewne super smakuje:)Smacznego:)
U mnie dziś na śniadanko kasza z pieczonym jabkłiem,daktylami i cynamonem-pychotka!
U nas na słodko nie bywa bo jakoś mi nie pasi.. ale może się przełamię. Gotuję w małej ilości wody z listkiem laurowym i np. startą marchewką.. albo porem.. i mieszam mojemu małemu synu z upieczonym indykiem. Różne takie, wymyślam. Dla małych dzieci fajna to jest kasza bo nie trzeba… Czytaj więcej »
Wygląda przeeeepyyysznie! Muszę wypróbować bo z kasz to tylko gryczaną jadałam. A jestem otwarta na nowe propozycje i to śniadanko ze zdjęć zdecydowanie do mnie przemawia :D
Mój ulubiony przepis na śniadaniową jaglankę :-)
1 duże jabłko zetrzeć na tarce i myk do garnuszka-podgrzewamy
+1 łyżeczka miodu
+ulubione bakalie (orzech, rodzynki, migdały, morele-są najlepsze)
+1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
+1/2 łyżeczki cynamonu
wszystko podgrzać, wymieszać i przepyszne szarlotkowo-jaglane śniadanko gotowe
Pozdrawiam
Szarlotkowe smaki hm.. to może być strzał w dziesiątkę :)
tez uwielbiam tak przygotowana kasze, na moim blogu podobny przepis pojawił się w ubiegłym tygodniu :)
Ja piekłam to ciasto, tylko kaszę jęczmienna zastąpiłam jaglaną:
http://www.justmydelicious.com/2013/11/ciasto-z-kaszy-jeczmiennej-z-jabkami.html
Jest pyszne i takie właśnie śniadaniowe :)
Jaglana odśluzowuje ale nabiał zaśluzowuje na nowo więc jest 1:1 ;-) więc niefajnie…
Lepiej bez jogurtu :)
Hej :) po pierwsze – bardzo fajny blog! po drugie – dzięęęęęęki ogromne za te wszystkie foto-porady; po trzecie kasza jaglana – jadam często; podobno samo zdrowie, nie wiem, ja w ogóle kasze różne jadam i na zdrowie nie narzekam, więc może coś w tym jest; w każdym razie polecam… Czytaj więcej »
Hej, fajnie ze tutaj zajrzalas :)
Nie umiem sobie wyobrazic takiej jaglanej kompozycji, wiec pozostaje mi tylko sprobowac. Dzieki za to!
http://kobieco.pl/kulinaria/3-przepyszne-i-proste-przepisy-na-sniadanie-na-slodko/
Rzeczywiście kasza jaglana to wspaniały produkt, który sprawdza się również w daniach na słodko. Takie przepisy to niewątpliwie wspaniała propozycja śniadaniowa.
Hej :) po pierwsze – bardzo fajny blog! po drugie – dzięęęęęęki ogromne za te wszystkie foto-porady; po trzecie kasza jaglana – jadam często; podobno samo zdrowie, nie wiem, ja w ogóle kasze różne jadam i na zdrowie nie narzekam, więc może coś w tym jest; w każdym razie polecam… Czytaj więcej »
Hej, fajnie ze tutaj zajrzalas :)
Nie umiem sobie wyobrazic takiej jaglanej kompozycji, wiec pozostaje mi tylko sprobowac. Dzieki za to!
Jaglana odśluzowuje ale nabiał zaśluzowuje na nowo więc jest 1:1 ;-) więc niefajnie…
Lepiej bez jogurtu :)
Ja piekłam to ciasto, tylko kaszę jęczmienna zastąpiłam jaglaną:
http://www.justmydelicious.com/2013/11/ciasto-z-kaszy-jeczmiennej-z-jabkami.html
Jest pyszne i takie właśnie śniadaniowe :)
tez uwielbiam tak przygotowana kasze, na moim blogu podobny przepis pojawił się w ubiegłym tygodniu :)
ostatnio jadłam kaszę na słodko właśnie z bananem i miodem + cynamon, tylko że ja zmiażdżyłam to i powstała taka raczej papka, aczkolwiek bardzo smaczna. Trochę jak kaszka dla dzieci ; )
Ja kaszę jaglaną jadłam tylko raz. Na którymś wyjeździe koleżanka zrobiła z kiełbasą smażoną na ruszcie. Kasza prosto z kociołka i do tego krojona kiełbaska. Niebo w gębie, tylko kalorii, że hoho. Ale średniowieczne gotowanie w ogóle inaczej smakuje (nawet, jeśli w domu je się to samo.. ;)Za to dzisiaj… Czytaj więcej »
siemię lniane trzeba zmielić w młynku inaczej nasz organizm go nie przyswaja. :)
PS. Mleko jaglane kocham. Wczoraj zrobiłam ryżowe….bleee :) Z tym się nie polubimy :P smakuje jak rozgotowana pulpa ryżowa, kojarzy mi się z kleikiem…no ale doczytałam, że moge je dawać do naleśników i koktajli to ujdzie. Jaglanka na nim jest okropna :P
Nie wszystkie eksperymenty się sprawdzają :)
Natala – pieczony w piekarniku burak to jest niebiański smak – ja wyjadam gorący prosto z miseczki w piekarniku :) jesli brak mi czasu to kupuję gotowane buraki w lidlu (pakowane hermetycznie, wiem wiem, powinnam robic sama, ale nie zawsze kupuję gotowce), kroję na plasterki, układam w miseczce żaroodpornej lekko… Czytaj więcej »
Wow! Ostatnio "poszukuję" dobrych przepisów na zdrowe śniadania, żeby nie była to ciągle kanapka z mozarellą, pomidorem i listkiem bazylii i kasza jaglana wędruje na moją listę. Dzięki! :D
Ania, Ty jesteś na wyższym levelu :P
Skoro i mleko już robiłaś.. Ja dopiero raczkuję.
Pierwszy raz słyszę o podsmażanych burakach!! Taki ugotowany, czy świeży? Jej, nie umiem sobie wyobrazić smaku.
A myślisz, że takie pulpeciki nadadzą się jako dodatek do pomidorowej??
jaglankę kocham miłością szczerą :) W tej wersji zajadamy często raniutko przed wyjściem do przedszkola, zawsze z banankiem i miodem i cynamonem, a zamiast siemienia dodaję olej lniany lub z orzechów laskowych. Posypane odrobina karobu! Polecam też śniadaniową wersję wytrawną ze szpinakiem, czosnkiem (jeśli możesz sobie na to pozwolić rano),… Czytaj więcej »
Owsianka to kolejny must have śniadaniowy, tyle że mi się przejadła totalnie!
Biegasz w (pół)maratonach, matko, podziwiam!
W dalszym ciągu nie spróbowałam kaszy jaglanej na słodko. W wersji wytrawnej – uwielbiam.
O, zdaj relację, jak już się podszkolisz!
Wiele o kaszy słyszałam dobrego (m.in. od Mai Sablewskiej), sama jeszcze jej nie spróbowałam, ale przy najbliższej okazji kupię i pochwalę się co wymyśliłam :)P.S. W weekend zamierzam podszkolić się z fotografii. Czyli spędze znowu trochę czasu z Twoimi poradami. Mam nadzieję, że to pomoże mi stworzyć ładniejszego bloga i… Czytaj więcej »
Ja nie jem. Wolę płatki owsiane i ogólnie pieczywo wszelakie. Takim żarełkiem objadam się gdy przygotowuję się do dłuższego biegu – np. półmaratonu ;)
Szarlotkowe smaki hm.. to może być strzał w dziesiątkę :)
Mój ulubiony przepis na śniadaniową jaglankę :-)
1 duże jabłko zetrzeć na tarce i myk do garnuszka-podgrzewamy
+1 łyżeczka miodu
+ulubione bakalie (orzech, rodzynki, migdały, morele-są najlepsze)
+1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
+1/2 łyżeczki cynamonu
wszystko podgrzać, wymieszać i przepyszne szarlotkowo-jaglane śniadanko gotowe
Pozdrawiam
U nas na słodko nie bywa bo jakoś mi nie pasi.. ale może się przełamię. Gotuję w małej ilości wody z listkiem laurowym i np. startą marchewką.. albo porem.. i mieszam mojemu małemu synu z upieczonym indykiem. Różne takie, wymyślam. Dla małych dzieci fajna to jest kasza bo nie trzeba… Czytaj więcej »
Wygląda przeeeepyyysznie! Muszę wypróbować bo z kasz to tylko gryczaną jadałam. A jestem otwarta na nowe propozycje i to śniadanko ze zdjęć zdecydowanie do mnie przemawia :D