Kasza jaglana na słodko

Kasza jaglana na słodko

Lubię śniadania na słodko, leniwe poranki też bardzo lubię, dlatego kasza jaglana na słodko jest moim ulubionym szybkim i prostym śniadaniem! Dzień zrodzony z połączenia dwóch powyższych, zawsze jest dniem udanym i produktywnym (o ile plan dnia nie zakłada inaczej :). Jeśli poranny posiłek składa się z masy pożywnych składników – nic dziwnego, że jesteśmy syci na kilka godzin (ja około 4), mamy dużo energii i chęci do działania, życie nam nie straszne! Mam dla Was super przepisy!

Gotowi na śniadanie, którego bazą jest mega zdrowa kasza jaglana? Bardzo mocno polecam każdemu, kto ma akurat katar (kasza jaglana osusza drogi oddechowe), problemy z oskrzelami, zatokami (o, to o mnie!). Regularnie spożywana naprawdę pomaga pozbyć się tych wszystkich be i fuj wydzielin. Rewelacyjnie smakuje także zamiast makaronu czy ryżu, osobiście uwielbiam dodawać kaszę jaglaną do zup, np. pomidorowej. Ponoć można z niej też zrobić smaczne kotlety, ale tego akurat nie próbowałam. :) Jeszcze!

Kasza jaglana na słodko – przepis

Składniki na jedną porcję:

  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • jogurt naturalny
  • owoce- u mnie mała gruszka i kawałek banana
  • pół łyżeczki siemienia lnianego (można wcześniej zmielić w młynku)
  • pół łyżeczki miodu
Kasza jaglana na słodko

Kasza jaglana na słodko – przygotowanie:

Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu, poczekaj, aż nieco ostygnie, dodaj resztę składników i zajadaj.
Kasza jaglana na słodko szybkie i proste śniadanie
kasza jaglana w wersji na słodko, z bananem i gruszką

Wpływ kaszy jaglanej na nasz organizm:

  • kasza jaglana ma zasadowy odczyn, odkwasza organizm; pochłania także wilgoć z organizmu, wskazana przy katarze, produkt bezglutenowy
  • banany – zawierają dużą dawkę potasu, wskazane po wysiłku fizycznym; zawierają także witaminki z grupy B
  • gruszki – odśluzowują, pobudzają metabolizm, również spore źródło potasu
  • siemię lniane – coraz popularniejsze źródło „dobrych tłuszczy” oraz błonnika
Co Wy na to? Kasza jaglana na słodko to Wasz typ smaku, macie jakieś sprawdzone przepisy z jej udziałem? Wklejajcie linki albo piszcie w komentarzach, jeśli znacie coś wartego polecenia. Kasza jaglana na stałe zagości w naszym menu, nie ma bata! Trzeba ją tylko oswoić, bo sama w sobie do najsmaczniejszych nie należy.
Teraz Ty podziel się swoimi przepisem na kaszę jaglaną na słodko! Czekam!
Rate this post

DOŁĄCZ DO LISLETTERA

.

RÓB FANTASTYCZNE ZDJĘCIA TELEFONEM

Wartościowy artykuł? Udostępnij:

Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

SKOMENTUJ:

Subscribe
Powiadom o
guest
78 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Cypiska

Wiele o kaszy słyszałam dobrego (m.in. od Mai Sablewskiej), sama jeszcze jej nie spróbowałam, ale przy najbliższej okazji kupię i pochwalę się co wymyśliłam :)
P.S. W weekend zamierzam podszkolić się z fotografii. Czyli spędze znowu trochę czasu z Twoimi poradami. Mam nadzieję, że to pomoże mi stworzyć ładniejszego bloga i chwalić się zdjęciami na nim:)
pozdrawiam

Natalia Slawek

O, zdaj relację, jak już się podszkolisz!

Groszkowa

Ja nie jem. Wolę płatki owsiane i ogólnie pieczywo wszelakie. Takim żarełkiem objadam się gdy przygotowuję się do dłuższego biegu – np. półmaratonu ;)

Natalia Slawek

Biegasz w (pół)maratonach, matko, podziwiam!

martanovacka

W dalszym ciągu nie spróbowałam kaszy jaglanej na słodko. W wersji wytrawnej – uwielbiam.

Natalia Slawek

A powiedz Marta, jak jadasz? Z jakimi dodatkami? Jak do tej pory jadłam tylko w zupie, choć czaję się na coś innego. Co polecasz?

SPARROW

Jaglana z suszonymi owacami (gotuję razem z kaszą ) i cynamonem .

Aurora

Królowa kasz, zwłaszcza z daktylami i miodem :D

Maria P

Prawie juz zapomniałam o takiej kombinacji. Bede musiała ją wykorzystać ponownie. Dziekuje za przypomnienia , bo ileż można jesc płatki kukurydziane każdego ranka ;)

Lena Poleska

Bardzo lubię owsiankę i kaszę jaglaną :) To takie pewniaki śniadaniowe, które daję możliwość nieskończenie wielu kombinacji. I do tego jakie zdrowe! Piękne zdjęcia :)

Natalia Slawek

Owsianka to kolejny must have śniadaniowy, tyle że mi się przejadła totalnie!

Lena Poleska

Może w zimie to nie ma sensu, ale tak ogólnie: próbowałaś owsianki z lodówki? Jak dla mnie mistrzostwo! Chociaż w zimie bardziej docenia się ciepłe śniadania.

Catherine Wolf

Przyznam się, że nigdy nie jadłam kaszy jaglanej. :(

Freelancerka

Ostatnio stwierdziłam, że muszę trochę częściej jadać kaszę jaglaną, więc pewnie wypróbuję Twój przepis bo brzmi smakowicie. Ja tam uwielbiam smak samej kaszy jaglanej, ale najczęściej dodaję do niej (pod koniec gotowania) pokrojone jabłko i wiórki kokosowe (pyycha) i nic więcej mi nie potrzeba :)
A jeśli chodzi o dania obiadowe, to te pulpety wymiatają:
http://matkaweganka.blogspot.com/2012/04/pulpety-z-kaszy-jaglanej-w-sosie.html

Natalia Slawek

A myślisz, że takie pulpeciki nadadzą się jako dodatek do pomidorowej??

Freelancerka

Myślę, że tak :)

jaglankę kocham miłością szczerą :) W tej wersji zajadamy często raniutko przed wyjściem do przedszkola, zawsze z banankiem i miodem i cynamonem, a zamiast siemienia dodaję olej lniany lub z orzechów laskowych. Posypane odrobina karobu!

Polecam też śniadaniową wersję wytrawną ze szpinakiem, czosnkiem (jeśli możesz sobie na to pozwolić rano), albo w sałatce z roszponka bądź rukolą, do tego pieczony buraczek w kostkę i ser blue lub cammembert i krażki cebulki! Mmmmm…..

Ania, Ty jesteś na wyższym levelu :P
Skoro i mleko już robiłaś.. Ja dopiero raczkuję.

Pierwszy raz słyszę o podsmażanych burakach!! Taki ugotowany, czy świeży? Jej, nie umiem sobie wyobrazić smaku.

Natala – pieczony w piekarniku burak to jest niebiański smak – ja wyjadam gorący prosto z miseczki w piekarniku :) jesli brak mi czasu to kupuję gotowane buraki w lidlu (pakowane hermetycznie, wiem wiem, powinnam robic sama, ale nie zawsze kupuję gotowce), kroję na plasterki, układam w miseczce żaroodpornej lekko nasmarowanej oliwą, polewam jeszcze oliwa z oliwek, daję gruba sól himalajską zmieloną prosto z młynka i trochę startego ząbka czosnku i siup do piekarnika aż się zgrzeją porządnie :) Wyciągnij i siup do świeżej sałaty roszponki z kawalkami sera blue lub cammembert, polej leciutko oliwą, skrop octem balsamicznym, posyp ziarnami… Czytaj więcej »

PS. Mleko jaglane kocham. Wczoraj zrobiłam ryżowe….bleee :) Z tym się nie polubimy :P smakuje jak rozgotowana pulpa ryżowa, kojarzy mi się z kleikiem…no ale doczytałam, że moge je dawać do naleśników i koktajli to ujdzie. Jaglanka na nim jest okropna :P
Nie wszystkie eksperymenty się sprawdzają :)

foxy

Ania, jadłam dziś na śniadanie kaszę z burakami pieczonymi w gorgonzoli, do tego pieprz i sól morska – to było ciekawe doświadczenie!

wielokropka

Wow! Ostatnio „poszukuję” dobrych przepisów na zdrowe śniadania, żeby nie była to ciągle kanapka z mozarellą, pomidorem i listkiem bazylii i kasza jaglana wędruje na moją listę. Dzięki! :D

bloo.

ostatnio jadłam kaszę na słodko właśnie z bananem i miodem + cynamon, tylko że ja zmiażdżyłam to i powstała taka raczej papka, aczkolwiek bardzo smaczna. Trochę jak kaszka dla dzieci ; )

m.

siemię lniane trzeba zmielić w młynku inaczej nasz organizm go nie przyswaja. :)

Kerowyn

Ja kaszę jaglaną jadłam tylko raz. Na którymś wyjeździe koleżanka zrobiła z kiełbasą smażoną na ruszcie. Kasza prosto z kociołka i do tego krojona kiełbaska. Niebo w gębie, tylko kalorii, że hoho. Ale średniowieczne gotowanie w ogóle inaczej smakuje (nawet, jeśli w domu je się to samo.. ;)
Za to dzisiaj kupiłam kaszę z zamiarem spróbowania jej na słodko, a na Twoim blogu akurat przepis :D

foxy

Ten komentarz został usunięty przez autora.

Donnalavita

Uwielbiam! Pyszna jest wersja z orzechami włoskimi, cynamonem i miodem:)

Tyyna

Jeszcze nie jadłam kaszy jaglanej:) Uwielbiam owsiankę i połączenie jej z owocami i jogurtem więc ta całość zapewne super smakuje:)Smacznego:)

Espresso

U mnie dziś na śniadanko kasza z pieczonym jabkłiem,daktylami i cynamonem-pychotka!

Mifufu

U nas na słodko nie bywa bo jakoś mi nie pasi.. ale może się przełamię. Gotuję w małej ilości wody z listkiem laurowym i np. startą marchewką.. albo porem.. i mieszam mojemu małemu synu z upieczonym indykiem. Różne takie, wymyślam. Dla małych dzieci fajna to jest kasza bo nie trzeba rozdrabniać :). Oczywiście, sama jadam to co synu.

Piwi

Wygląda przeeeepyyysznie! Muszę wypróbować bo z kasz to tylko gryczaną jadałam. A jestem otwarta na nowe propozycje i to śniadanko ze zdjęć zdecydowanie do mnie przemawia :D

Ewa

Mój ulubiony przepis na śniadaniową jaglankę :-)

1 duże jabłko zetrzeć na tarce i myk do garnuszka-podgrzewamy
+1 łyżeczka miodu
+ulubione bakalie (orzech, rodzynki, migdały, morele-są najlepsze)
+1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
+1/2 łyżeczki cynamonu
wszystko podgrzać, wymieszać i przepyszne szarlotkowo-jaglane śniadanko gotowe
Pozdrawiam

Natalia Slawek

Szarlotkowe smaki hm.. to może być strzał w dziesiątkę :)

tez uwielbiam tak przygotowana kasze, na moim blogu podobny przepis pojawił się w ubiegłym tygodniu :)

MizzVintage

Ja piekłam to ciasto, tylko kaszę jęczmienna zastąpiłam jaglaną:
http://www.justmydelicious.com/2013/11/ciasto-z-kaszy-jeczmiennej-z-jabkami.html
Jest pyszne i takie właśnie śniadaniowe :)

Gosia

Jaglana odśluzowuje ale nabiał zaśluzowuje na nowo więc jest 1:1 ;-) więc niefajnie…
Lepiej bez jogurtu :)

gorgonek85

Hej :) po pierwsze – bardzo fajny blog! po drugie – dzięęęęęęki ogromne za te wszystkie foto-porady; po trzecie kasza jaglana – jadam często; podobno samo zdrowie, nie wiem, ja w ogóle kasze różne jadam i na zdrowie nie narzekam, więc może coś w tym jest; w każdym razie polecam po mojemu: wsypuję kaszę na głęboką patelnię i prażę przez 2-3 minuty, zalewam później wrzątkiem i dodaję trochę soli, gotuję bez przykrycia, jak woda odparuje a kasza nie jest jeszcze gotowa to dolewam wrzątku; jak już jest dobra dodaję ok. 2 łyżki oliwy z oliwek, trochę siemienia, orzeszki ziemne lub… Czytaj więcej »

Natalia Slawek

Hej, fajnie ze tutaj zajrzalas :)
Nie umiem sobie wyobrazic takiej jaglanej kompozycji, wiec pozostaje mi tylko sprobowac. Dzieki za to!

Skarbnica Natury

Rzeczywiście kasza jaglana to wspaniały produkt, który sprawdza się również w daniach na słodko. Takie przepisy to niewątpliwie wspaniała propozycja śniadaniowa.

gorgonek85

Hej :) po pierwsze – bardzo fajny blog! po drugie – dzięęęęęęki ogromne za te wszystkie foto-porady; po trzecie kasza jaglana – jadam często; podobno samo zdrowie, nie wiem, ja w ogóle kasze różne jadam i na zdrowie nie narzekam, więc może coś w tym jest; w każdym razie polecam po mojemu: wsypuję kaszę na głęboką patelnię i prażę przez 2-3 minuty, zalewam później wrzątkiem i dodaję trochę soli, gotuję bez przykrycia, jak woda odparuje a kasza nie jest jeszcze gotowa to dolewam wrzątku; jak już jest dobra dodaję ok. 2 łyżki oliwy z oliwek, trochę siemienia, orzeszki ziemne lub… Czytaj więcej »

Natalia Slawek

Hej, fajnie ze tutaj zajrzalas :)
Nie umiem sobie wyobrazic takiej jaglanej kompozycji, wiec pozostaje mi tylko sprobowac. Dzieki za to!

Gosia

Jaglana odśluzowuje ale nabiał zaśluzowuje na nowo więc jest 1:1 ;-) więc niefajnie…
Lepiej bez jogurtu :)

MizzVintage

Ja piekłam to ciasto, tylko kaszę jęczmienna zastąpiłam jaglaną:
http://www.justmydelicious.com/2013/11/ciasto-z-kaszy-jeczmiennej-z-jabkami.html
Jest pyszne i takie właśnie śniadaniowe :)

tez uwielbiam tak przygotowana kasze, na moim blogu podobny przepis pojawił się w ubiegłym tygodniu :)

bloo.

ostatnio jadłam kaszę na słodko właśnie z bananem i miodem + cynamon, tylko że ja zmiażdżyłam to i powstała taka raczej papka, aczkolwiek bardzo smaczna. Trochę jak kaszka dla dzieci ; )

Kerowyn

Ja kaszę jaglaną jadłam tylko raz. Na którymś wyjeździe koleżanka zrobiła z kiełbasą smażoną na ruszcie. Kasza prosto z kociołka i do tego krojona kiełbaska. Niebo w gębie, tylko kalorii, że hoho. Ale średniowieczne gotowanie w ogóle inaczej smakuje (nawet, jeśli w domu je się to samo.. ;)
Za to dzisiaj kupiłam kaszę z zamiarem spróbowania jej na słodko, a na Twoim blogu akurat przepis :D

m.

siemię lniane trzeba zmielić w młynku inaczej nasz organizm go nie przyswaja. :)

PS. Mleko jaglane kocham. Wczoraj zrobiłam ryżowe….bleee :) Z tym się nie polubimy :P smakuje jak rozgotowana pulpa ryżowa, kojarzy mi się z kleikiem…no ale doczytałam, że moge je dawać do naleśników i koktajli to ujdzie. Jaglanka na nim jest okropna :P
Nie wszystkie eksperymenty się sprawdzają :)

Natala – pieczony w piekarniku burak to jest niebiański smak – ja wyjadam gorący prosto z miseczki w piekarniku :) jesli brak mi czasu to kupuję gotowane buraki w lidlu (pakowane hermetycznie, wiem wiem, powinnam robic sama, ale nie zawsze kupuję gotowce), kroję na plasterki, układam w miseczce żaroodpornej lekko nasmarowanej oliwą, polewam jeszcze oliwa z oliwek, daję gruba sól himalajską zmieloną prosto z młynka i trochę startego ząbka czosnku i siup do piekarnika aż się zgrzeją porządnie :) Wyciągnij i siup do świeżej sałaty roszponki z kawalkami sera blue lub cammembert, polej leciutko oliwą, skrop octem balsamicznym, posyp ziarnami… Czytaj więcej »

wielokropka

Wow! Ostatnio "poszukuję" dobrych przepisów na zdrowe śniadania, żeby nie była to ciągle kanapka z mozarellą, pomidorem i listkiem bazylii i kasza jaglana wędruje na moją listę. Dzięki! :D

Natalia Slawek

Ania, Ty jesteś na wyższym levelu :P
Skoro i mleko już robiłaś.. Ja dopiero raczkuję.

Pierwszy raz słyszę o podsmażanych burakach!! Taki ugotowany, czy świeży? Jej, nie umiem sobie wyobrazić smaku.

Natalia Slawek

A myślisz, że takie pulpeciki nadadzą się jako dodatek do pomidorowej??

jaglankę kocham miłością szczerą :) W tej wersji zajadamy często raniutko przed wyjściem do przedszkola, zawsze z banankiem i miodem i cynamonem, a zamiast siemienia dodaję olej lniany lub z orzechów laskowych. Posypane odrobina karobu!

Polecam też śniadaniową wersję wytrawną ze szpinakiem, czosnkiem (jeśli możesz sobie na to pozwolić rano), albo w sałatce z roszponka bądź rukolą, do tego pieczony buraczek w kostkę i ser blue lub cammembert i krażki cebulki! Mmmmm…..

Natalia Slawek

Owsianka to kolejny must have śniadaniowy, tyle że mi się przejadła totalnie!

Natalia Slawek

Biegasz w (pół)maratonach, matko, podziwiam!

martanovacka

W dalszym ciągu nie spróbowałam kaszy jaglanej na słodko. W wersji wytrawnej – uwielbiam.

Natalia Slawek

O, zdaj relację, jak już się podszkolisz!

Cypiska

Wiele o kaszy słyszałam dobrego (m.in. od Mai Sablewskiej), sama jeszcze jej nie spróbowałam, ale przy najbliższej okazji kupię i pochwalę się co wymyśliłam :)
P.S. W weekend zamierzam podszkolić się z fotografii. Czyli spędze znowu trochę czasu z Twoimi poradami. Mam nadzieję, że to pomoże mi stworzyć ładniejszego bloga i chwalić się zdjęciami na nim:)
pozdrawiam

Groszkowa

Ja nie jem. Wolę płatki owsiane i ogólnie pieczywo wszelakie. Takim żarełkiem objadam się gdy przygotowuję się do dłuższego biegu – np. półmaratonu ;)

Natalia Slawek

Szarlotkowe smaki hm.. to może być strzał w dziesiątkę :)

Ewa

Mój ulubiony przepis na śniadaniową jaglankę :-)

1 duże jabłko zetrzeć na tarce i myk do garnuszka-podgrzewamy
+1 łyżeczka miodu
+ulubione bakalie (orzech, rodzynki, migdały, morele-są najlepsze)
+1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
+1/2 łyżeczki cynamonu
wszystko podgrzać, wymieszać i przepyszne szarlotkowo-jaglane śniadanko gotowe
Pozdrawiam

Mifufu

U nas na słodko nie bywa bo jakoś mi nie pasi.. ale może się przełamię. Gotuję w małej ilości wody z listkiem laurowym i np. startą marchewką.. albo porem.. i mieszam mojemu małemu synu z upieczonym indykiem. Różne takie, wymyślam. Dla małych dzieci fajna to jest kasza bo nie trzeba rozdrabniać :). Oczywiście, sama jadam to co synu.

Piwi

Wygląda przeeeepyyysznie! Muszę wypróbować bo z kasz to tylko gryczaną jadałam. A jestem otwarta na nowe propozycje i to śniadanko ze zdjęć zdecydowanie do mnie przemawia :D